Art & Film: DREAMING WALLS – INSIDE THE CHELSEA HOTEL

 

The Chelsea Hotel: de plaats waar Arthur C. Clarke ‘2001: A Space Odyssey’ schreef.Dreaming_Walls

De plaats waar Leonard Cohen Janis Joplin tegen het lijf liep, wat resulteerde in een wilde avond én een wereldsong: ‘You were talking so brave and so sweet / givin’ me head, on the unmade bed / while the limousines wait in the street’.

Waar de hotel-kunstcollectie werken bevat van voormalige gasten als Yves Klein, Claes Oldenburg, Julian Schnabel, Jasper Johns, Robert Crumb, Willem de Kooning en vele, vele anderen.

Waar Dylan Thomas overleed, naargelang de bron aan een alcoholvergiftiging of aan een longontsteking.

Waar Madonna in de vroege jaren tachtig woonde.

Waarover Andy Warhol ‘Chelsea Girls’ draaide.

Waar Patti Smith en Robert Mapplethorpe graag en veel rondhingen.

Waar de meest uiteenlopende muzikanten nummers schreven, van Bob Dylan tot The Kills, en van Edith Piaf tot Nico.

Waar Sid Vicious vermoedelijk zijn vriendin Nancy Spungen doodstak, en in afwachting van zijn proces vervolgens ook zélf aan een overdosis de pijp uitging.

Al decennia lang een toevluchtsoord voor kunst, cultuur en tegencultuur. Een plaats waar

hippies, punks, beatniks en andere outsiders een artistieke vrijhaven vonden.

Dat iconisch gebouw wordt al enkele jaren grondig gerenoveerd – of zeg maar gerust: getransformeerd, of geruïneerd – tot een glad, zielloos luxehotel.
Tussen de kranen, het boren en de hamerslagen door verblijven echter nog een vijftigtal oude gasten, die hardnekkig nog de vrije spirit en de artistieke erfenis van het hotel levend blijven houden.
Tot de tijd en de macht van het geld uiteindelijk ook hen onherroepelijk richting hotelexit zal drijven…

Filmmakers Maya Duverdier en Amélie van Elmbt reisden in 2019 naar The Chelsea Hotel af om er de impressies, herinneringen en dromen van deze laatste schimmen uit het verleden vast te leggen.
Een idee dat blijkbaar ook Martin Scorsese zeer genegen was, want hij werd de executive producer van deze impressionistische, uiterst fraaie docu.

Art & Film: DREAMING WALLS – INSIDE THE CHELSEA HOTEL 
Regie: Maya Duverdier & Amélie van Elmbt
B-USA 2022, 80 min.

Filmhuis Mechelen vertoACADEMIE_logo_blauw_langonde deze film op:
- MAANDAG 5 DECEMBER 2022 om 20u45

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen

De pers over ‘Dreaming Walls':
‘Terwijl de nieuwe eigenaar een luxehotel bouwt zonder respect voor de geschiedenis van het Chelsea, weten de twee Belgen wél de oude glorie voelbaar te maken.’  – De Morgen

‘Een even ontnuchterend als mijmerend portret van de kunstenaars die hun laatste dagen slijten in een vervallen droompaleis.’ – FilmTotaal

Door de tastbaar intieme ­relatie die de documentairemakers met de bewoners opbouwden, zijn we soms getuige van tedere, aandoenlijke of juist alledaagse ­momenten.”  - De Standaard 

“De documentairemakers duiken via rafelige archiefbeelden niet alleen in het roemruchte verleden van het hotel, maar richten hun camera ook op de laatste bewoners – relikwieën met rollators – die niet willen wijken voor het nieuwe management.”  – Humo