Wat is het Filmhuis?

Ja, goede vraag: wat ís dat nu eigenlijk, dat Filmhuis?

Wel: Filmhuis Mechelen is een onafhankelijke non-profit cinema die de filmliefhebbers uit Mechelen en omgeving al sinds 1977 een programma propvol kwaliteitsfilms biedt.

Wat dat concreet betekent?

Op onze DINSDAGEN VAN HET FILMHUIS programmeren we al bijna 45 jaar lang week na week de beste nieuwe releases.
Onze filosofie is simpel: wij programmeren alleen wat we zelf oprecht goed en de moeite van het bekijken waard vinden, alleen dié films waar we zelf enthousiast over zijn, alleen die films waarvan we vinden dat u ze ook gezien moet hebben.

Dat levert een unieke, eigenzinnige programmamix van kwaliteitsfilms op, die ervoor gezorgd heeft dat u in de loop der jaren regisseurs als Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Werner Herzog, Bong Joon-Ho, François Ozon, Spike Lee, Wong Kar-Wai, Todd Haynes, Thomas Vinterberg of de Coen Brothers éérst bij ons kon ontdekken.
Lang voor ze Oscars wonnen, en lang voor hun namen gemeengoed werden.

Bovendien zorgen we geregeld voor boeiende extra’s: we nodigen regisseurs en acteurs uit voor Q&A’s bij hun nieuwe films, we organiseren (avant-)premières, laten muzikanten live soundtracks spelen en sluiten elk seizoen af met een spetterend Slotfeest voor de talrijke Filmhuisfans.

Maar dat is lang niet alles, want als Filmhuis doen we nog veel méér.
Ziehier een greep uit ons rijkelijke aanbod:

– U hebt kinderen of kleinkinderen? Check dan zéker onze maandelijkse FILMONTBIJTEN voor de hele familie, want uiteraard denken we ook aan de jonge filmfans en aan REKKERde (groot)ouders die méér willen dan alleen maar de stereotiepe Studio 100-brij voor hun kroost.
Voor de programmatie werken we samen met de mensen van REKKER, gespecialiseerd in animatiefilms voor jong en stout!

- Ontdek ons programma met KLASSIEKERS, dat u de kans geeft de meesterwerken uit het verleden te (her)ontdekken, daar waar ze thuishoren: niét op een computerschermpje, maar in een cinema, op een groot wit doek.

– Elk jaar zijn wij de vaste Mechelse ankerplaats van het AFRIKA FILMFESTIVAL.
Ondanks het feit dat België een uitgebreide koloniale geschiedenis heeft en het feit AFF_2019_afrikafilmfestival 2dat een belangrijk deel van onze (Mechelse) bevolking Afrikaanse roots heeft, raken amper Afrikaanse films tot in onze zalen.
In samenwerking met het moederfestival in Leuven brengen we die films wél tot hier.

Met de jaarlijkse uitreiking van de Artist Award van dat Afrika Filmfestival zetten we bovendien een artiest of filmmaker met Afrikaanse roots in de kijker, want al te vaak botsen zij nog op glazen plafonds.
holebi

– Ook het HOLEBIFILMFESTIVAL vindt sinds 2017 bij ons een vaste Mechelse thuisbasis.

– In de zomermaanden hebben we dan weer een zeer lange traditie van OPENLUCHTVERTONINGEN.

– er is onze altijd weer boeiende en inspirerende GREEN SCREEN-serie, waarin we films en documentaires rond ecologie in de breedste zin van het woord vertonen: van documentaires over gezond eten tot de klassieke natuurfilms, van films over imkers tot docu’s rond de gevolgen van lintbebouwing.
De Green Screen-films worden altijd georganiseerd in samenwerking met plaatselijke verenigingen en organisaties, en gecombineerd met inleidingen, debatten en Q&A’s.

– En last but zeker not least organiseren we in samenwerking met de Academie Mechelen elke maand een ART & FILM-vertoning: ACADEMIE_logo_blauw_langeen film of docu rond kunst of een kunstenaar, altijd met vakkundige inleiding en/of Q&A (vaak met de betrokken artiest zelf).

Verder bieden we met plezier een OPEN SCHERM aan voor jonge Mechelse cineasten, lokale documentairemakers en acteurs, zodat ook eerste of kleine producties in de beste omstandigheden gepresenteerd en geprojecteerd kunnen worden.
En plaatselijke organisaties, verenigingen en scholen vinden in ons altijd een partner voor hun filmvertoningen.
Zelf een film, documentaire, kortfilm of interessante clip gemaakt?
Uw organisatie wil graag in samenwerking met ons een film vertonen?
Contacteer ons, want wij staan altijd open voor élke interessante samenwerking rond films en documentaires.

Dat consequent op kwaliteit, lokale verankering en samenwerking inzetten wel degelijk kan lonen bewijst ons toeschouwersaantal.
Dat groeide – zonder de inzet van een grote promotiemachine of steun van buitenaf – jaar na jaar fors aan: van 4.600 (in 2010) naar 8.800 (in 2015) tot meer dan 16.000 bezoekers in 2019, het laatste pre-coronajaar.

Onze werking wordt ondertussen ook erkend door Europa: EuropaCinemasBlauwsinds 2018 zijn we drager van het Europa Cinemas-kwaliteitslabel!

Het strafste van al: we doen dit al sinds het begin bijna uitsluitend met vrijwilligers, als een kleine, onafhankelijke vzw.

Daarom blijft uw steun levensnoodzakelijk voor het Filmhuis.

Ons steunen kan op talloze manieren: door een seizoenskaart te kopen.
Door zelf vrijwilliger te worden.
Door mond aan mond-reclame te maken, of uw vrienden mee te brengen.
Door onze affiche voor uw raam te hangen, of ze te delen op uw Facebookpagina.

Maar u kunt ons vooral steunen door uzelf een plezier te doen, en al die prachtfilms bij ons te komen ontdekken.
ademloos_vertoning1_10_2018
Tot in het Filmhuis!