02/10/2012: ON THE ROAD

3 mensen in een auto

Kort samengevat: Jack Kerouacs meesterwerk uit 1957 sméékte zowat om een verfilming, en zie: in 2012 is het eindelijk zover.

U wil een plot?

Die is er niet, want ‘On The Road’ is natuurlijk gewoon de ultieme roadmovie: dit zijn de belevenissen van de schrijver Sal, zijn jonge bruid Marylou en zijn makker Dean die samen on the road to nowhere door de States trekken, en onderweg in contact raken in contact met de meest kleurrijke figuren.

Goed om weten: Kerouac zelf hoopte vurig dat er ooit een verfilming zou komen waarin Marlon Brando de rol van Dean zou spelen, Francis Ford Coppola probeerde een verfilming met Brad Pitt van de grond te krijgen, Joel Schumacher wilde het project

opzetten met Colin Farrell, en ook Gus Van Sant ondernam een mislukte poging tot verfilming.

Maar uiteindelijk was het dus een Braziliaan die Amerika’s ultieme beatklassieker onder handen mocht nemen: Walter Salles.
De regisseur van ‘Central do Brasil’ was gelukkig zo slim er geen gladde Hollywoodproductie van te maken, en bleef trouw aan de spirit, de heartbeat en de toon van het boek. Mooi!

En tot slot: In de hoofdrollen ziet u Sam Riley (Sal), Garrett Hedlund (Dean) en Kristen Stewart (Marylou), terwijl fijn acteervolk als Steve Buscemi, Alice Braga, Kirsten Dunst en Viggo Mortensen de kleurrijke nevencast tot leven brengt.

ON THE ROAD
Regie: Walter Salles
BRAZ/USA 2012, 131 min.
Dinsdag 2 oktober, 20.30 u.