L’AFFAIRE CHEBEYA: UN CRIME D’ETAT? (Thierry Michel)

Op 2 juni 2010 werd in Kinshasa de bekende Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya – die al jarenlang het regime van president Kabila bekritiseerde – dood aangetroffen op de achterbank van zijn auto.

De politie probeerde de moord eerst weg te moffelen als een routinezaak die zich vooral in de seksuele sfeer afspeelde (er werd zelfs een lading viagra bijgesleurd), maar onder druk van buitenuit kon de overheid toch niet anders dan het tot een proces te laten komen over deze goed voorbereide politieke aanslag: enkele politieofficieren moeten zich voor de militaire rechter verantwoorden voor foltering en moord…

Met fascinerende werkstukken als ‘Katanga Business’ en ‘Congo River’ heeft regisseur Thierry Michel zich al langer opgeworpen als de chroniqueur par excellence van het hedendaagse Congo.
Toen hij het nieuws over de dood van Chebeya hoorde, twijfelde hij dan ook geen seconde: gewapend met zijn camera nam hij meteen het eerste vliegtuig naar Congo, om daar niet alleen de eerste manifestaties en Chebeya’s begrafenis te filmen, maar ook het daaropvolgende proces.

Opmerkelijk, want: ‘Ten tijde van Mobutu had dat nooit gemogen, of was het zelfs gewoon niet tot een proces gekomen,’ zegt Michel.

Tot daar echter de vooruitgang op het vlak van mensenrechten, want hoewel vier agenten op het proces de doodstraf krijgen, zien we hoe het echte brein achter de moord er volstrekt straffeloos vanaf komt.
Michel omschrijft zijn film dan ook als ‘een tragikomedie': ‘De zaak op zich was uitermate tragisch, maar het proces leek bij momenten vooral op een farce.’

L’AFFAIRE CHEBEYA: UN CRIME D’ETAT?
Regie: Thierry Michel
B-CONGO 2012, 96 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 25 SEPTEMBER 2012 
om 20u30

In het kader van het Newtopia-festival.

Vertoning in aanwezigheid van regisseur Thierry Michel!