09/10/2012: MY WEEK WITH MARILYN

Kort samengevat: in 1956 trekt Marilyn Monroe met haar kersverse echtgenoot Arthur Miller naar Engeland, om er te gaan meespelen in de verfilming van ‘The Prince and the Showgirl’.

De regisseur?
Laurence Olivier, toen al een levende legende.
Een faliekante combinatie, want de hyperprofessionele Olivier werd binnen de kortste keren tot uiterste wanhoop gedreven door de neurotische, op pillen functionerende en bij de method acting zwerende Monroe.

En wanneer de productie een week lang wordt stilgelegd, ziet Oliviers hulpje Colin zijn kans schoon: hij zal de sensuele Marilyn een week lang door het Engelse platteland begeleiden – zonder dat haar nieuwe echtgenoot in de buurt is.

Goed om weten: ‘My Week With Marilyn’ is gebaseerd op het eind jaren ’90 verschenen dagboek van de echte Colin Clark.
Hoe waarheidsgetrouw zijn beschrijving van de feiten is valt nog amper na te trekken, maar dat doet voor deze film ook niet echt terzake: ‘t is een uitermate fraaie en fascinerende karakterschets van het ultieme blonde filmicoon, op magistrale wijze vertolkt door Michelle Williams, die eerder al uitblonk in ‘Blue Valentine’, ‘Brokeback Mountain’ en (later in ons programma) ‘Meek’s Cutoff’.

En tot slot: Het meest verbazende van Michelle Williams’ geweldige acteerprestatie in ‘My Week With Marilyn’ is misschien wel dat ze er géén Oscar mee won: die ging naar Meryl Streep voor haar ‘Iron Lady’.

MY WEEK WITH MARILYN
Regie: Simon Curtis
USA 2012, 99 min.
Dinsdag 9 oktober, 20.30 u.