LICORICE PIZZA (Paul Thomas Anderson)

Licorice-Pizza

Yep, het is weer Oscar-tijd, en ons geld staat op dit jaar op het geweldige ‘LICORICE PIZZA’ van Paul Thomas Anderson, de man die ons eerder al – even diep ademhalen – ‘There Will Be Blood’, ‘Phantom Thread’, ‘Magnolia’, ‘Boogie Nights’ en ‘Punch-Drunk Love’ schonk, en dan vergeten we er nog een paar.
Kan tellen qua Bijzonder Straffe Filmografie, en met ‘Licorice Pizza’ houdt hij moeiteloos zijn torenhoge niveau aan. Sterker nog: het is één van zijn beste films ooit.

Het verhaal speelt zich af in de vroege seventies, in het Californische San Fernando Valley: Gary Valentine is er opgegroeid als kindacteur, maar nu hij 15 is – en dus te oud om nog langer kinderrollen te kunnen spelen – staat hij op een cruciaal kruispunt in zijn nog jonge leven.
En dat jonge leven wordt nog meer opgeschud waneer hij op een dag fotografenassistente Alana Kane ontmoet, en als een blok voor haar valt.

Probleempje: Alana is tien jaar ouder dan de verliefde puber, en doet aanvankelijk wat lacherig over de avances van de snotneus. Maar – ook tot haar eigen verbazing – raakt ze stapje voor stapje wél door hem geïntrigeerd.

‘LICORICE PIZZA’ is behalve een heerlijk meanderende kroniek van een eerste liefde ook een magistrale ode aan de seventies: ontroerend, grappig, nostalgisch en warm.
Alana Haim en Cooper Hoffman (zoon van de zeer betreurde Philip Seymour Hoffman) zijn geweldig als het jonge koppeltje, maar het is ook smullen van een trits geweldige vertolkingen in de bijrollen: onder andere Sean Penn, Tom Waits, Benny Safdie en Bradley Cooper zorgen voor een reeks onvergetelijke personages.

Niet te verbazen dus dat dit prachtwerk Oscar-genomineerd is voor zowel Beste Film, Beste Scenario als Beste Regie.

LICORICE PIZZA
Regie: Paul Thomas Anderson
USA 2021, 133 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- DINSDAG 5 APRIL 2022 om 18u30
- DINSDAG 5 APRIL 2022 om 20u45
- MAANDAG 11 APRIL 2022 om 20u30 

In de pers:
‘Één van de allermooiste filmervaringen die in 2022 te beleven vallen.’ (★★★★★) – Humo

’‘‘Licorice Pizza’ is smullen. Fastfood, maar dan door een sterrenchef.’ (★★★★) – De Standaard

“A movie you will cherish for a long time after the lights come up.” (★★★★) – New York Post

“Niet uit te leggen, maar warm en grillig zoals de liefde zelf.” (★★★★★) – Focus Knack

‘It’s such a delectable film: I’ll be cutting myself another slice very soon.’ (★★★★★) – The Guardian

Bekijk hier de review van Mark Kermode (BBC): ‘I really, really loved it':

‘Paul Thomas Anderson’s sunniest movie yet, this San Fernando Valley palimpsest is so buoyant and bubbly, it practically floats off the screen.’ (★★★★★) - Time Out

‘Over his brilliant, wandering career, Anderson has shown us plenty of scuzz and grime. But ‘Licorice Pizza’ is his most deliberately pleasant film to date.’ - Vanity Fair

“Hoofdrolspelers Alana Haim en Cooper Hoffman zijn de levensaders van de film: dat hun vertolkingen de geniale bijrollen van Sean Penn, Bradley Cooper en Tom Waits overklassen, zegt genoeg.” (★★★★★) – De Morgen