THERE WILL BE BLOOD (Paul Thomas Anderson)

There-Will-Be-Blood-1Na ‘Punch-drunk Love’ (uit 2002) hebben we zes jaar moeten wachten op een nieuwe film van Paul Thomas Anderson (regisseur van ‘Magnolia’ en ‘Boogie Nights’), maar er is ook goed nieuws: dat wachten is de moeite geweest.

‘There Will Be Blood’ is een fenomenaal sterk epos over hebzucht en haat, met een indrukwekkende Daniel Day-Lewis in de rol van de monsterlijke oliebaron Daniel Plainview.

Plainview is een man die op een totaal genadeloze wijze zijn fortuin en zijn macht uitbouwt, maar daarbij langzaam maar zeker iedereen van zich afkeert – tot hij alleen nog zichzelf als tegenstander heeft…

Anderson baseerde zijn film op ‘Oil!’ van Upton Sinclair, en vatte de obsessies en rampen veroorzakende hebzucht van oliebaron Plainview in briljante visioenen. Om die in beeld te brengen deed hij een beroep op meester-cameraman Robert Elswit, die hier zichzelf overtreft.

De zo mogelijk nog méér fantastische soundtrack is dan weer van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood.

Om maar te zeggen: fucking fantastische film.

THERE WILL BE BLOOD
Regie: Paul Thomas Anderson
USA 2008, 158 min.

Het camerawerk van Robert Elswit is zoals gezegd fantastisch, ontdek hieronder twee compilaties van de beste shots uit de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 24 FEBRUARI 2009 
om 20u30

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

Een uitgebreid interview met hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis over de film: