5/6: LE HAVRE + FILMHUIS-SLOTFEEST 2011-2012

le-havre-aki-kaurismakiKort samengevat: Marcel Marx heeft zijn schrijversbestaan omgeruild voor dat van schoenpoetser.

Veel verdient hij niet, maar het leven in Le Havre is eigenlijk best goed: hij heeft zijn vrouw Arletty, zijn stamcafé en zijn maitresse.

Tot hij aan de havenkaaien toevallig in contact komt met Idrissa, een minderjarige Afrikaanse vluchteling. Marcel besluit zich over de jongen te ontfermen …

Het Filmhuisseizoen 2011-2012 wordt afgesloten met het jongste meesterwerkje van de oude Filmhuisfavoriet Aki Kaurismäki: ‘Le Havre’!

Jawel, de Finner-dan-Finse Kaurismäki situeert zijn nieuwste voor de verandering eens buiten de grenzen van zijn heimat, en wel in – quelle surprise! - la douce France.

Verder zijn alle vaste Kaurismäki-elementen uiteraard aanwezig in dit heerlijke feelgoodsprookje: kurkdroge humor, bizarre personages én het unieke, afgeleefde kleurenpalet. Bonus zijn de heerlijke acteerprestaties van André Wilms en Kaurismäki’s lievelingsactrice, de onnavolgbare Kati Outinen.

En uiteraard ontbreken ook de muziek niet, met een mix van lekkere smartlappen en rock’n’roll niet, dit keer verzorgd door – onthou die naam! – Little Bob. Topfilm!

En tot slot: ‘Le Havre’ is onze slotvoorstelling van het seizoen, en u weet ondertussen wat dat betekent: dat u er een Filmhuis-slotfeest met muziek, hapjes, een drankje en tal van ander leuks gratis bovenop krijgt!

Voor de muziek zorgen Elvis Peeters, Fred Angst en Lo Meulen, die het beste van hun Aroma di Amore-catalogus zullen komen spelen (er is overigens een gloednieuwe AdA-plaat op komst!), en bovendien zal Elvis Peeters voorlezen uit eigen werk. Supporters op post!

LE HAVRE
Regie: Aki Kaurismäki
FIN 2012, 93 min.
+
PEETERS, ANGST & MEULEN SPELEN AROMA DI AMORE
Dinsdag 5 juni, 20.30 u.

 

Jonahan Ross (BBC) zorgt voor de inleiding:

De stijl en humor van Kaurismäki geanalyseerd: