UNDER THE HAWTHORN TREE (Zhang Yimou)

nowshowinghawtreeJing, een onschuldig schoolmeisje, wordt tijdens de Culturele Revolutie voor ‘heropvoeding’ naar een afgelegen bergdorp gestuurd.

Wanneer ook haar vader als ‘kapitalist’ gevangen wordt gezet, weet Jing dat haar toekomst en die van haar familie afhangt van hoe goed zij zich gedraagt in de ogen van de overheid: één verkeerde beweging en hun levens kunnen voor altijd verpest zijn.

Maar haar voorzichtige bestaan komt helemaal op z’n kop te staan als ze verliefd wordt op Chen, de knappe zoon van een hooggeplaatste militaire familie.
Het verschil in hun sociale afkomst maakt een verhouding tussen de twee gevaarlijk en eigenlijk onmogelijk, maar de wederzijdse aantrekkingskracht is te sterk…

Met ‘Under The Hawthorn Tree’ heeft de Chinese topregisseur Zhang Yimou de meest eenvoudige film uit zijn rijke carrière afgeleverd: een romantisch, bijna ouderwets liefdesverhaal – zij het dat Zhang voor wie tussen de lijntjes kan lezen voldoende politieke weerhaakjes verborgen heeft.

De beelden zijn – zoals altijd bij Zhang – van een uitzonderlijke kwaliteit, en de acteurs Dongyu Zhou (als Jing), Shawn Dou (Sun) en Meijuan Xi (als de moeder) zijn top. Simpel maar bloedmooi.
Tussen haakjes: de debuterende 17-jarige hoofdactrice Dongyu Zhou werd bij een casting uit duizenden kandidaten gekozen.

UNDER THE HAWTHORN TREE (SHAN ZHA SHU ZHI LIAN)
Regie: Zhang Yimou
China 2011, 114 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 29 MEI 2012 
om 20u30