6/5/2014: THE GRAND BUDAPEST HOTEL

Dat Wes Anderson (‘Moonrise Kingdom’, ‘The Darjeeling Limited’, ‘The Royal Tenenbaums’…) één van de beste en meest originele regisseurs van zijn generatie is, wisten we al lang.

Maar met zijn nieuwste (en zijn voorlopig beste) treedt hij wat ons betreft definitief toe tot het rijtje waartoe bijvoorbeeld ook Scorsese, David Lynch, Almodovar, de Coen Bros. of François Ozon behoren: unieke filmmakers die van elke release een evenement maken om lang op voorhand naar uit te kijken.

Dit keer volgen we de avonturen van Gustave H en Zero Moustafa: respectievelijk de conciërge en de lobby boy van het legendarische Grand Budapest Hotel tijdens de jaren ‘30, een oord gevuld met de meest wonderlijke gasten. Et voilà: meer “plot” heeft Wes Anderson eigenlijk niet nodig om een fenomenale film te maken.

Elk frame is werkelijk perféct gecomponeerd, de fantasie spàt van het scherm en de ronduit fenomenale ensemblecast (Ralph Fiennes! Jude Law! Mathieu Amalric! Willem Dafoe! Edward Norton! F. Murray Abraham! Adrien Brody! Harvey Keitel! Jeff Goldblum!  Tilda Swinton!) speelt de pannen van het dak.

En dan zwijgen we nog over het scenario, dat stijvol swingt tussen uitermate komisch en heerlijk melancholiek, met tussendoor heel veel Weltschmerz à la Stefan Zweig (door wiens boeken Anderson zich voor deze film zich liet inspireren). Of over de muziek van Alexandre Desplat. Of over het camerawerk van Robert Yeoman.

Als u dit jaar maar één film ziet, laat het dan deze zijn, folks.

THE GRAND BUDAPEST HOTEL
Regie: Wes Anderson
USA 2014, 98 min.
Dinsdag 6 mei , 20.30 u

Recensies:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/277270/the-grand-budapest-hotel

Focus Knack:
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/the-grand-budapest-hotel-hotel-nostalgie/article-4000548803163.htm

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/grand-budapest-hotel

Enola:
http://enola.be/film/nu-in-de-zaal/23224:the-grand-budapest-hotel

Cobra.be:
http://www.cobra.be/cm/cobra/film/1.1899086