PHILOMENA (Stephen Frears)

De Britse topkomiek Steve Coogan wou na een leven grappig zijn eindelijk eens even niét de lolbroek uithangen, en bedacht daarvoor een interessant plan: wat als hij nu eens de rechten kocht op een non-fictieverhaal waar géén komedie van te maken viel, vervolgens een topregisseur zou inhuren en daarna zichzelf één van de hoofdrollen zou geven?

Zo gezegd, zo gedaan:  Coogan kocht de rechten op ‘The Lost Child of Philomena Lee’, het verhaal van een vrouw die in het oerkatholieke Ierland van de jaren zestig ongewenst zwanger werd, en vervolgens door de nonnen gedwongen werd haar kind te verkopen aan een Amerikaanse familie.

Vervolgens trok Coogan naar ervaren rot Stephen Frears, de regisseur van meesterwerkjes als ‘The Grifters’, ‘Dangerous Liaisons’ en ‘Sammy and Rosie Get Laid’. En ten slotte gaf hij zichzelf de rol van onderzoeksjournalist Martin Sixsmith, die vijftig jaar later samen met de moeder op zoek gaat naar wat er van haar kind geworden is.

Het resultaat heet ‘Philomena’, en is uitstekende cinema: Coogan is verbazend goed in zijn allereerste dramatische rol, dame Judi Dench is als vanouds zéér sterk (als de moeder, én als Sixsmiths compléte tegenpool) en ook Frears slaat als regisseur helemaal de juiste toon aan – bij hem geen plakkerige sentimenten, maar mensen van vlees en bloed.

Samen met het excellente camerawerk is van Robbie Ryan en de mooie soundtrack van Alexandre Desplat resulteert dat alles in een film van grote klasse.

PHILOMENA
Regie: Stephen Frears
GB 2013, 104 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 13 MEI 2014 
om 20u30

Recensies:
Humo
http://www.humo.be/filmreviews/268910/philomena

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/philomena

De Morgen:
http://www.demorgen.be/wca_digi/film_detail/101/938562/Philomena.html