IDA (Pawel Pawlikowski)

Anna is een jonge Poolse vrouw die op het punt staat non te worden: sinds ze in de oorlog wees is geworden, heeft ze immers geen familie meer.
En waar anderen het kloosterleven monotoon en saai vinden, vindt zij er net bescherming, geborgenheid en zekerheid in.

Tot Anna te horen krijgt dat er toch nog één familielid in leven blijkt: een zekere tante Wanda, die haar een jarenlang stilgehouden familiegeheim onthult. Het geheim blijkt zo ingrijpend dat Anna’s toekomst opeens bijzonder onzeker wordt.

De in Polen geboren maar in Engeland werkende regisseur Pawel Pawlikowski heeft met ‘Ida’ een film gemaakt die op élk denkbaar vlak tegen de heersende modes en trends ingaat, maar het resultaat is ronduit indrukwekkend: een ijzingwekkend mooie prent, waarin elk beeld zo perfect gekadreerd en belicht is dat het een schilderijtje zou kunnen zijn – de fotografie is overigens van Lukasz Zal.

Ook het verhaal – dat zich afspeelt tegen de achtergrond van in Polen altijd sluimerend antisemitisme – grijpt je vanaf de eerste minuut bij de keel, en laat die houdgreep niet meer los tot de laatste seconde. Zeer, zéér straffe cinema.

IDA
Regie: Pawel Pawlikowski
POL 2013, 80 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 29 APRIL 2014 
om 20u30

Een uitgebreid interview met regisseur Pawel Pawlikowski over ‘Ida':

Recensies:

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode (BBC):

De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_I/10504
.