THE INNOCENTS (Eskil Vogt)

The_Innocents__poster

De Noor Eskil Vogt is de laatste jaren betrokken bij een stilaan bijzonder indrukwekkend rijtje films: onlangs kon u bij ons nog het geweldige ‘The Worst Person In The World’ zien, Joachim Triers verfilming van zijn scenario.

En eerder verfilmde diezelfde Trier ook al het bijzonder straffe ‘Thelma’, eveneens met een script van de hand van Vogt.
En nu regisseerde hij zelf ‘THE INNOCENTS’, een meesterlijke, bijzonder ijzingwekkende thriller die zich afspeelt in de wereld van een stel Noorse kinderen.

Ida is negen, en voelt zich eenzaam nadat ze met haar ouders en haar oudere, autistische zus Anna verhuisd is naar een nieuwe wijk waar ze niemand kennen.

Aanvankelijk is Ida dan ook opgetogen wanneer ze daar vriendschap sluit met hun leeftijdsgenootjes Aisha en Ben.
Zeker wanneer blijkt dat die laatste een trucje kent om voorwerpen te verplaatsen, enkel en alleen door de kracht van zijn geest – iets dat aanstekelijk werkt op de anderen, die ook de grenzen van hun mentale kracht gaan uittesten buiten het zicht van hun ouders, in de omringende bossen.

Maar de nieuwe vriendschap tussen de vier neemt al snel een uitermate donkere bocht wanneer diezelfde Ben ook een aantal sadistische trekjes blijkt te hebben…

‘THE INNOCENTS’ is een bloedstollende film waarmee Vogt duchtig aan de poten van de mythe van het ‘onschuldige’, ‘onbedorven’ kind zaagt: kinderen kunnen net zo wreed zijn als volwassenen – als het moet zelfs nog net iétske wreder -, en hun moreel kompas is soms net zo slecht afgesteld als dat van hun ouders. Als ze al een moreel kompas hébben.

Niet alleen het scenario zit verduiveld goed in elkaar, ook het acteren van de vier kinderen acteren is ronduit fantastisch, en door weidse panorama’s af te wisselen met verstikkende, claustrofobische close beelden (van maestro Sturla Brandt Grovlen) toont Vogt zich een regisseur die verdomd goed weet hoe je de kijker mee op sleeptouw kan nemen.

Wie van het al eerder genoemde ‘Thelma’ hield, of fan is van ‘We Need To Talk About Kevin’, ‘Carrie’, Stephen King of zéér duistere Scandinavische sprookjes, mag deze ‘THE INNOCENTS’ onder geen beding missen

Zenuwslopend topwerk!

THE INNOCENTS
Regie: Eskil Vogt
Noorwegen 2021, 117 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
MAANDAG 9 MEI 2022 om 18u30
DINSDAG 10 MEI 2022 om 20u30
- DINSDAG 17 MEI 2022 om 18u30 

De pers over ‘The Innocents':
‘Een opwindende thriller die na verloop van tijd verrassend donkere wendingen neemt.’ - De Tijd
https://www.tijd.be/cultuur/film/de-magische-kinderwereld-is-niet-altijd-onschuldig/10373711.html

‘Een beklemmende huivertrip’ – Knack Focus

‘I really loved it’ – Mark Kermode (BBC). Bekijk zijn volledige review hier:

‘A darkly satisfying chiller.’ – Variety
https://variety.com/2021/film/reviews/the-innocents-review-1235016429/

‘The lonely, uncanny and sometimes unthinkingly violent world of childhood is explored with chilling candor and exceptional skill.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-reviews/the-innocents-review-cannes-2021-1234980528/

Een interview met Eskil Vogt over ‘The Innocents':

‘The young principals’ superb, naturalistic performances keep the film on a strictly child’s-eye level, and the result is truly haunting.’ – Radio Times
https://www.radiotimes.com/movie-guide/b-au5z81/the-innocents/

‘Eskil Vogt shows tremendous skill in directing his little actors and does so in a very creepy way.’ – Reeling Reviews