THELMA (Joachim Trier)

Thelma

Thelma is een schuwe jonge vrouw die voor het eerst uit het streng-christelijke ouderlijke nest losgelaten wordt om aan de universiteit van Oslo te gaan studeren.

Daar voelt ze zich aanvankelijk eenzaam en ongemakkelijk, zeker als haar studiegenoten wat lacherig doen over haar geloof en haar naïviteit.

En als ze dan eindelijk tóch wat vrienden maakt, hebben haar overbeschermende ouders dat via haar Facebookactiviteiten meteen in de mot: die nieuwe vrienden drinken toch niet, mogen ze hopen? En ze brengen haar toch niet aan de drugs of erger?

Het ‘probleem’ is echter van een heel andere aard dan de ouders denken: Thelma ontwikkelt gevoelens voor haar knappe medestudente Anja (Kaya Wilkins). En met die lesbische gevoelens is de strenggelovige Thelma ook zelf niet in het reine…

Met ‘Thelma’ heeft het Noorse supertalent Joachim Trier een uiterst knappe genremengeling gemaakt: een ingenieuze mix van een coming of age-film, een erotische thriller en een religieus drama.

Triers filmische verwijzingen naar zijn grote voorbeelden zijn duidelijk (‘Thelma’ is verplicht voer voor fans van Brian De Palma, David Cronenberg, Stephen King, ‘The Exorcist’ en ‘Rosemary’s Baby’), maar nergens vervalt hij in plat kopieerwerk: zijn uiterst knappe visuele stijl, het uitstekende script van zijn vaste scenarist Eskil Vogt en de ronduit fantastische présence van de jonge hoofdrolspeelster Eili Harboe – duidelijk een grote ster in wording – geven de film een volstrekt eigen smoel.

Sensueel, sexy, intelligent en uiterst spannend – echt iets voor het Filmhuis, vonden wij.

THELMA
Regie: Joachim Trier
N-DK 2016, 114 min.

Een interview met regisseur Joachim Trier over de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 30 JANUARI 2018
 om 18u30
DINSDAG 30 JANUARI 2018 om 20u30

‘Thelma’ in de pers:

‘Scary, sexy and cool’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/nov/02/thelma-review-joachim-trier-telekenetic-lesbian-psychological-drama

‘Wonderwerk uit het Hoge Noorden’ (***1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/385267/thelma

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘An ominous, unnerving, and strangely powerful thriller about the darkest of human desires.’ – Indiewire
http://www.indiewire.com/2017/09/thelma-review-joachim-trier-tiff-2017-1201873811/

‘’Thelma’ is een bijzonder verslavende kijkervaring. De film bulkt bijvoorbeeld van de razend knappe beelden, ieder shot is eindeloos stijlvol, de hele film oogt strak als een Scandinavisch designmeubel.’ – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-thelma-liefde-lust-en-telekinese-b2e84af6/

‘Thelma’ is een sensuele genremix die Brian De Palma aan Alfred Hitchcock paart.’ – De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171127_03211493