SEULES LES BÊTES (Dominik Moll)

Seules_Les_BetesKijkwijzer:

Kijkwijzer_12_Geweld_Angst_Seks_Taal

 

 

 

—-
Lang, héél lang geleden toonde het Filmhuis ‘Harry, un ami qui vous veut du bien': wie er toen bij was, zal zich zeker dit volstrekt briljant Hitchcockiaans werkstukje van de toen totaal onbekende Dominik Moll herinneren, een Fransman die daarna opnieuw in de volstrekte anonimiteit verdween.

Om nu na al die jaren opeens opnieuw boven water te komen met ‘Seules Les Bêtes’, een meesterlijke whodunnit die door de Nederlandstalige pers helaas volstrekt over het hoofd werd gezien – ook bezuiden de taalgrens worden soms films gemaakt, heren recensenten! Maar u kent ons: wij graven graag dit soort pareltjes boven.

‘Seules Les Bêtes’ is een thriller over een verdwenen – vermoorde – vrouw in de koude Franse bergen, maar begint in een stoffig, bloedheet Afrikaans dorp, waar een man op zijn motorfiets door de straat scheurt met een geit op de schouders.
Om te weten wat een man-met-geit in godsnaam met een moord in het verre Frankrijk te

maken heeft, neemt Moll ons mee in een spannende, wild kronkelende en constant verrassende thriller die de kijker twee uur lang op het puntje van zijn stoel weet te houden.

In Frankrijk begint het verhaal bij ene Alice, een sociale werkster die haar echtgenoot bedriegt met Joseph, één van haar cliënten. Wanneer die twee langs de kant van de weg een achtergelaten wagen zien, waarschuwen ze de politie. Die heeft geen enkel concreet spoor naar de verdwenen bestuurster, al kunnen ze wel vijf mensen aan haar linken. Het enige wat ze gemeen hebben: alle vijf hebben ze wel iéts te verbergen – en één van hen zelfs een lijk.

Door alles te situeren in sneeuwlandschappen roept de sfeer natuurlijk enige zalige herinneringen aan ‘Fargo’ op, al is deze ‘Seules Les Bêtes’ veel meer een pure thriller en veel meer noir. Bovendien heeft Moll een geweldig geheel van ingenieuze flashbacks en flash forwards in elkaar gezet die de puzzel voor de kijker langzaam in elkaar laat vallen.

Met onder andere de geweldige Dénis Menochet (die met ook al rollen in ‘Inglourious Basterds’, ‘Grâce à Dieu’ en ‘Jusqu’à La Garde’ een indrukwekkend cv aan het opbouwen is), en met de altijd opnieuw uitstekende Valeria Bruni-Tedeschi als de vermoorde vrouw.

Heerlijke film, gebaseerd op de bestseller van Colin Niel.

SEULES LES BÊTES
Regie: Dominik Moll
F 2019, 116 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 18 FEBRUARI 2020 om 18u30
DINSDAG 25 FEBRUARI 2020 om 20u30.

In de pers:
‘For audiences who like their mystery thrillers frosty cold and constantly engaging.’ – Variety
https://variety.com/2019/film/festivals/only-the-animals-review-1203317956/

‘Un thriller fascinant et brillant’ – Le Soir
https://plus.lesoir.be/269999/article/2019-12-31/cinema-seules-les-betes-un-thriller-fascinant-et-brillant

‘A tight and well constructed noir thriller’ – Cineuropa
https://cineuropa.org/en/newsdetail/376938/

‘D’une exquise fragilité’ – Libération
https://next.liberation.fr/cinema/2019/12/03/seules-les-betes-le-jeu-de-la-mort-et-du-hasard_1767071

‘Un thriller énigmatique et brillant’ – Le Parisien
http://www.leparisien.fr/culture-loisirs/cinema/seules-les-betes-un-thriller-enigmatique-et-brillant-03-12-2019-8209131.php