INGLOURIOUS BASTERDS (Quentin Tarantino)

Inglourious-Basterds-inglourious-basterds-18440744-1280-854Luitenant Aldo Raine wordt samen met een stel joods-Amerikaanse soldaten achter de Duitse linies gedropt.

Hun doel?
Zoveel mogelijk moffen om zeep helpen, tiens!

Aangezien ze die opdracht zéér succesvol vervullen, worden Raine en zijn bende basterds een tijdje later ingezet voor de zogenaamde Operation Kino.
Goebbels, Hitler en de rest van de nazitop zullen in Parijs namelijk samen de grootse première van een Duitse propagandafilm meemaken: hét perfecte moment om ze allemaal tegelijk in één klap uit te schakelen!

De pers was voor één keer unaniem: ‘Inglourious Basterds’ is de beste Tarantino in jaren, en in dat geval mag die nieuwe QT uiteraard niet op het Filmhuisprogramma ontbreken.

‘Inglourious Basterds’ is een meer dan twee uur durend festijn volgepropt met alles wat een Tarantino tot een Tarantino maakt: de filmreferenties vliegen de kijker om de oren (van Leni Riefenstahl tot ‘The Dirty Dozen’, en van Italiaanse B-pulp en Ennio Morricone tot G.W. Pabst), er mag à volonté gelachen worden met de macabere humor (Brad Pitt is hilarisch als de belachelijk wraakzuchtige hillbilly-luitenant Raine, een man die zijn troepen de Duitsers bij voorkeur laat scalperen) en Tarantino kan zich helemaal uitleven in de vele actiescènes – waarin de zogenaamd ‘goeden’ zich overigens al even barbaars gedragen als ‘de slechten’.

En tot slot: de taalfout in de titel is wel degelijk zo bedoeld, want ‘Inglourious Basterds’ is een verwijzing naar een B-film van Enzo G. Castellari die óók met taalfout op de wereld  losgelaten werd.

INGLOURIOUS BASTERDS
Regie: Quentin Tarantino
USA 2009, 148 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 15 DECEMBER 2009 
om 20u30

Een interview met Tarantino over de film:

De fotografie is van cameraman Robert Richardson. Ontdek hier de beste shots uit de film:

Of in deze compilatie:

 

Ontdek bij Studio Binder hoe Tarantino regisseert: