15/12/2009: INGLOURIOUS BASTERDS

Inglourious-Basterds-inglourious-basterds-18440744-1280-854Kort samengevat: luitenant Aldo Raine wordt samen met een stel joods-Amerikaanse soldaten achter de Duitse linies gedropt.
Hun doel? Zoveel mogelijk moffen om zeep helpen, tiens!

Aangezien ze succesvol zijn, worden Raine en zijn bende basterds een tijdje later ingezet voor Operation Kino. Goebbels, Hitler en de rest van de nazitop zullen in Parijs namelijk samen de première van een propagandafilm meemaken: perfect om ze in één klap allemaal uit te schakelen!

Goed om weten: De pers was voor één keer unaniem: ‘Inglourious Basterds’ is de beste Tarantino in jaren, en dan mag de nieuwe QT uiteraard niet op het Filmhuisprogramma ontbreken.

De filmreferenties vliegen de kijker om de oren (van Leni Riefenstahl tot ‘The Dirty Dozen’, en van Italiaanse B-pulp en Ennio Morricone tot G.W. Pabst), er mag à volonté gelachen worden met de macabere humor (Brad Pitt is hilarisch als de belachelijk wraakzuchtige hillbilly-luitenant Raine, een man die zijn troepen de Duitsers bij voorkeur laat scalperen) en Tarantino kan zich helemaal uitleven in de vele actiescènes – waarin de zogenaamd goeden zich overigens al even barbaars gedragen als de slechten.

En tot slot: de fout in de titel is wel degelijk zo bedoeld: ‘Inglourious Basterds’ is een verwijzing naar een B-film van Enzo G. Castellari.

INGLOURIOUS BASTERDS
Regie: Quentin Tarantino
USA 2009, 148 min.
Dinsdag 15 december, 20.30 u.

Een interview met Tarantino over de film:

Studio Binder laat zien hoe Tarantino regisseert: