JUSQU’A LA GARDE (Xavier Legrand)

jusqualagarde

Het echtpaar Besson zit voor de rechtbank volop in een zeer pijnlijke (v)echtscheidingszaak verwikkeld.

Miriam beschuldigt haar man Antoine van geweld tegen hun elfjarige zoontje en eist het volledige hoederecht, ook al omdat de kleine Julien beweert dat hij zijn vader (die hij overigens constant ‘l’autre’ noemt) niet meer wil zien.

Maar Antoine beweert dan weer dat zijn vrouw een kille manipulatrice is die de kinderen tegen hem opzet, en dat de beweringen van hun zoontje helemaal door haar ingefluisterd zijn. En hebben de grootouders dan geen recht meer om hun kleinkind te zien?

Kortom: een quasi onmogelijke zaak van woord tegen woord, waarin de rechter een Salomonsoordeel zal moeten vellen. Dat luidt dat Miriam het hoederecht krijgt, maar dat Julien één weekend op twee bij zijn vader zal doorbrengen.

Helaas loopt die regeling al van bij het eerste weekend fout: het zoontje wordt meteen gebruikt als speelbal in wederzijdse pesterijen, chantage en manipulaties van de ouders. Al snel wordt voor iedereen – en dan zéker voor de steeds angstigere Julien – duidelijk dat de situatie dreigt te escaleren. Maar kan (of wil) iemand nog ingrijpen?

‘Jusqu’à La Garde’ begint als een spannend rechtbankdrama, maar groeit al snel uit uit tot een ronduit ijselijke echtelijke thriller, en blijkt – helaas – niet zomaar een wilde fictie, want regisseur Xavier Legrand maakte zijn beklemmende film in het licht van een uiterst akelig feit: in Frankrijk komt om de drie dagen iemand om bij echtelijk geweld…

Met fantastische vertolkingen van de bij vlagen ijzige Léa Drucker en de steeds verder doldraaiende Denis Ménochet als het in de vechtscheiding belandde koppel, en zéker van de jonge Thomas Gioria als het tussen hamer en aambeeld belandde zoontje, bij wie je met elke hoedebeurt de angst, de onrust en de wanhoop ziet groeien.

JUSQU’A LA GARDE
Regie: Xavier Legrand
F 2017, 93 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 27 MAART 2018 om 20u30

In de pers:

‘Een wurggreep van een film’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/recensies/jusqu-a-la-garde-is-een-wurggreep-van-een-film~a4575035/

‘À ne pas manquer’ – Le Monde
http://www.lemonde.fr/cinema/article/2018/02/06/jusqu-a-la-garde-un-foyer-reduit-en-cendres_5252318_3476.html

‘Here’s daddy’ (***1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/387697/jusqua-la-garde

‘Een onthutsende eerste langspeelfilm van Denis Legrand. Thomas Gioiria is weergaloos.’ – Ons Recht
https://ons-recht.be/2018/02/08/film-jusqua-la-garde/

‘Een film vol met uitgekiende shots die boekdelen spreken. Maar het zullen vooral de zenuwslopende spanningsopbouw en Legrands acteursregie zijn geweest die hem in Venetië de Zilveren Leeuw voor beste regie opleverden.’ – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_J/16335

‘Een onthutsend familiedrama met een feilloze regie, oog voor detail, een hommage hier en daar en een klasseset aan acteurs.’
– Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/6583