THE FAREWELL (Lulu Wang)

farewell Kijkwijzer:

Kijkwijzer_12_Taal_Drugs

 

 

 

 

—–
De dertigjarige Billi woont al sinds haar kindertijd in Amerika: ze is weliswaar de dochter van Chinese immigranten, maar door haar Amerikaanse opvoeding voelt ze zich amper nog Chinees.

Wanneer ze hoort dat haar geliefde grootmoeder Nai Nai terminaal is, wil de jonge vrouw haar meteen in China gaan opzoeken. Probleem: de familie houdt voor de mater familias stil dat ze stervende is, want volgens de Chinese denkwijze is het beter dat zij de akelige

wetenschap over het naderende einde met zich meedragen dan dat de onwetend-zieke oma dat moet doen.
Dat Nai Nai daarvoor dag na dag belogen moet worden, is iets dat ze er dan maar bijnemen –  en dat stuit de ‘Amerikaanse’ Billi dan weer tegen de borst.

Om de hele familie de kans te geven definitief afscheid te nemen van Nai Nai (maar zonder dat ze zelf weet dat het over haar afscheid gaat), bedenkt de familie een ingenieus plan door een trouwfeest te organiseren – de perfecte dekmantel om iedereen een laatste keer samen te brengen rond Nai Nai!

Billi is ontzet over zoveel leugenachtigheid en hypocrisie, en neemt zich dan ook voor niet naar het gearrangeerde trouwfeest te gaan. Maar dat betekent dan weer dat ze geen afscheid kan nemen van haar geliefde oma…

Regisseuse Lulu Wang baseerde haar grappige, tedere en bitterzoete arthouse-hit ‘The Farewell’ op haar eigen ervaringen als dochter van Chinees-Amerikaanse immigranten: enerzijds legt deze film haarfijn de twee botsende culturen en de vage identiteit waar immigrantenkinderen mee worstelen bloot, maar aan de andere kant valt ook de rijkdom van de warme familiebanden en twee tradities niet te ontkennen.

Comédienne Awkafina is met haar subtiele vertolking van Billi dé revelatie van dit heerlijke Oost-West-familieverhaal, dat de spreekwoordelijke lach en de al even spreekwoordelijke traan perfect weet te combineren.

THE FAREWELL
Regie: Lulu Wang
USA-China 2019, 98 min. 

Het camerawerk is van Anna Franquesa Solano, van wie hier de mooiste shots uit de film verzameld zijn:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 18 FEBRUARI 2020 om 20u30
MAANDAG 24 FEBRUARI 2020 om 18u30
MAANDAG 2 MAART 2020 om 18u30.