GRACE A DIEU (François Ozon)

grace_affiche

Alexandre is een katholieke familievader die in Lyon een doodgewoon, rustig leven leidt met zijn vrouw en kinderen.

Dat verandert helemaal wanneer hij op een dag ontdekt dat de priester die hem destijds als scoutsjongen misbruikte al die jaren later nog steeds met kinderen werkt.

Waneer hij samen met twee andere slachtoffers van de priester een actiegroep opzet om de stilte hierrond te doorbreken, ontdekken ze pas echt hoeveel slachtoffers de mangemaakt heeft, én hoe het misbruik zelfs door de hoogste kringen binnen de Franse kerk toegedekt is.

Maar aan hun actie hangt een prijskaartje: ze zal hun levens compleet overhoop halen…

‘Grâce à Dieu’ werd door François Ozon – tot nader order de beste Franse regisseur van zijn generatie – gebaseerd op de zaak van de pedofiele priester Bernard Preynat.

Diens advocaten probeerden afgelopen maanden de release van de film tegen te houden, omdat de zaak nog loopt voor de Franse rechtbank.
Gelukkig volgde het gerecht die redenering niet: de rechter gaf toestemming de film in de zalen (en dus ook in het Filmhuis!) te brengen omdat de feiten die in de film aangehaald worden al lang in de pers hebben gestaan, en vooral omdat de film niet focust op de dader, maar op de gevolgen voor de slachtoffers.

De rechtszaak maakte nog maar eens én voor de zoveelste keer pijnlijk duidelijk hoe actueel het onderwerp – helaas – nog altijd is.
Los daarvan is dit als film overigens een Ozon très grand cru (zie ook: ‘Frantz’, ‘Swimming Pool’, ‘8 Femmes’…): spannend en gevoelig tegelijk, meesterlijk opgebouwd en bijzonder knap verfilmd en geacteerd door Denis Ménochet (de doldraaiende vader uit ‘Jusqu’à la garde’), Melvil Poupaud en Swann ‘Petit Paysan’ Arlaud.
Daarnaast maakt ook de manier waarop Ozon het uiterst delicate onderwerp aanpakt indruk: subtiel waar het kan, hard waar het moet.

‘Grâce à Dieu’ werd bekroond met de Zilveren Beer op het Festival van Berlijn.

GRACE A DIEU
Regie: François Ozon
F 2019, 136 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 6 MEI 2019 om 18u30
DINSDAG 7 MEI 2019 om 20u30

De pers over ‘Grâce à Dieu':

‘Grâce à Dieu’ is een haarfijne ontleding van complexe trauma’s, een rijkgeschakeerd monument voor misbruikslachtoffers en een frontale aanval op de katholieke omerta.’ (****) - De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/grace-a-dieu-is-een-rijkgeschakeerd-monument-voor-misbruikslachtoffers~bf83d6d1/

‘Un des plus grands films de l’année. Un film d’une grande intelligence’ (France Inter)
https://www.franceinter.fr/cinema/grace-a-dieu-le-film-de-francois-ozon-emballe-les-critiques-du-masque

‘Het zou makkelijk zijn geweest om Preynat en Barbarin af te schilderen als monsters en om van ‘Grâce à Dieu’ een striemend pamflet te maken, maar Ozon houdt zich ver van elke vorm van melodrama en laat het aan ú om de schokkende feiten aan te vullen met uw eigen woede en verontwaardiging.’ (***1/2) - Humo
https://www.humo.be/filmreviews/400155/grace-a-dieu

‘Persuasively acted, elegantly shot, subtly scored and briskly edited. A measured, intelligent film.’ (The Hollywood Reporter)
https://www.hollywoodreporter.com/review/by-grace-of-god-berlin-2019-1184274

‘Superbly acted and highly controlled.’ (Screen Dail)y
https://www.screendaily.com/reviews/by-the-grace-of-god-berlin-review/5136732.article

‘A film that works stirringly, and that lands a couple of gut-punches.’ (Variety)
https://variety.com/2019/film/reviews/by-the-grace-of-god-review-1203132365/