PETER VON KANT (François Ozon)

Peter_Von_Kant

Met ‘PETER VON KANT’ maakte Filmhuisfavoriet François Ozon een speelse, uiterst vrije remake van het meesterwerk van zijn favoriete regisseur: ‘Die Bittere Tränen von Petra von Kant’ van Rainer-Werner Fassbinder.

De vrouwen uit ‘Petra von Kant’ zijn hier vervangen door mannen, en Petra is Peter geworden, én een man die verdacht veel op de echte Fassbinder lijkt.

Peter von Kant is een succesvol regisseur die niet alleen aan de lopende band films produceert, maar die aan een even schrikbarend tempo cocaïne en gin-tonics naar binnen werkt, en die er plezier in schept zijn assistent en partner Karl constant te vernederen. Wanneer hij via de steractrice Sidonie (een vrolijk met von Kant mee coke snuivende Isabelle Adjani) de bloedmooie jonge aspirant-acteur Amir ontmoet, wordt hij op slag

holebiobsessief verliefd en stort hij zich als een hongerige hond op zijn knappe prooi.

Dat Amir gehuwd is, is geen belemmering: ze starten een relatie, waarbij Peter de uit een bescheiden milieu komende Amir zijn flat aanbiedt, en zijn nieuwe golden boy een doorbraak in de filmindustrie voorspiegelt. Maar wanneer die internationale doorbraak er écht komt, vertrekt Amir meteen spoorloos uit Peters leven, de regisseur in eenzaamheid achterlatend met zijn demonen….

Peter von Kant (of Rainer-Werner Fassbinder, zo u wil) wordt héérlijk oneerbiedig vertolkt door de altijd weer geweldige Denis Ménochet, die hier niet op een beetje pathos meer of minder kijkt.
En doordat ook Hanna Schygulla – de fetisjactrice van Fassbinder, én de ster van de originele film – meespeelt als de moeder van Peter, zou Fassbinder over zijn graf heen vast zijn zegen over ‘Peter von Kant’ geven.

De echte Fassbinder stierf op amper 37-jarige leeftijd, een oeuvre achterlatend waar andere regisseurs vier of vijf levens voor nodig hebben. Wie deze film bekijkt, begrijpt een béétje hoe zowel Fassbinders vroege dood als zijn indrukwekkend rijtje meesterwerken tot stand zijn gekomen.

PETER VON KANT
Regie: François Ozon
F 2022, 85 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- DINSDAG 8 NOVEMBER 2022 om 20u30
– DINSDAG 15 NOVEMBER 2022
om 18u30
-
 MAANDAG 28 NOVEMBER 2022 om 18u30 

Een vertoning in het kader van het Holebifilmfestival.

De pers over ‘PETER VON KANT':
‘Een prachtige verkenning van onmogelijke liefdes’ (***1/2) – Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/16156

‘Speels, snedig. François Ozon laat zijn innerlijk Almodovar los.’ – De Morgen

‘This is a lot more genial, campy and comic than Fassbinder’s gaunt ordeal.’ – The Guardian

Bekijk hier een interview met regisseur François Ozon en hoofdrolspeler Denis Ménochet:

 

‘Ozon breezes through this exercise with his usual snappy relish. He has plenty to say about the original’s magnificence.’ – The Daily Telegraph