THE DEEP BLUE SEA (Terence Davies)

Deep Blue Sea geeft kusOuwe Filmhuisfavoriet Terence Davies (zie ook: ‘The Neon Bible’, ‘The House of Mirth’, ‘The Long Day Closes’, ‘Distant Voices, Still Lives’…) kiest in zijn uitmuntende nieuwe ‘The Deep Blue Sea’ voor ouderwetse romantiek en dramatiek.

Het verhaal speelt zich af in het Engeland van net na WOII: de knappe Hester Collyer leidt een bevoorrecht leventje, gewoon door de echtgenote te spelen van rechter William Collyer.

Tot een amour fou voor de jonge RAF-piloot Freddie al haar zekerheden op het spel zet.
Want een buitenechtelijke relatie wordt in het moralistische Albion van die tijd niét getolereerd.

De titel van de film is afkomstig uit een populair nummer uit die tijd, ‘We are caught between perdition and the deep blue sea’: de perfecte samenvatting voor wat de drie hoofdpersonages (vertolkt door Rachel Weisz, Tom Hiddleston en Simon Russell Beale) zichzelf aandoen.
Het verhaal is dan weer gebaseerd op een toneelstuk van Terence Rattigan, dat ook in 1955 al verfilmd werd, toen met Vivian Leigh in de hoofdrol.

De film is – zoals steeds bij Davies – schitterend in beeld gezet: alleen al zijn verbluffende beeldcomposities maken deze film méér dan de moeite waard. Theatraal? Jazeker, maar wél met een uitermate pakkend en doorleefd resultaat.

THE DEEP BLUE SEA
Regie: Terence Davies
GB 2011, 98 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 16 OKTOBER 2012 om 20u30