19/1/2010: MICMACS A TIRE-LARIGOT

MicMac1Kort samengevat: Bazil is een brave videotheekuitbater die bij een afrekening voor zijn deur een verdwaalde kogel in zijn hersenpan krijgt.

Maandenlang zweeft de arme man tussen leven en dood, en wanneer hij het uiteindelijk toch blijkt te halen, is hij zijn job én zijn thuis kwijt…

Bazil sluit zich dan maar aan bij een Parijs groepje sympathieke snuiters dat allerlei rotzooi recycleert. En uitgerekend tussen hun bergen rommel vindt hij aanwijzingen naar de fabricanten van de kogel in zijn kop…

Goed om weten: Jean-Pierre Jeunet is de maker van moderne klassiekers en Filmhuishits als ‘Amélie Poulain’ en ‘Delicatessen’: voilà, méér aansporing zou u eigenlijk niet nodig moeten hebben om ook voor ‘Micmacs’ naar het Filmhuis af te zakken.
U twijfelt toch?
Dan kunnen we u melden dat Jeunets unieke, sprookjesachtige universum in ‘Micmacs’ weer helemaal tot leven komt: wonderlijke decors, burleske plotwendingen, kinderlijke slapstickhumor, een wervelende regie, het is allemaal aanwezig.

Bovendien castte de man ook in ‘Micmas’ als vanouds weer een stel markante koppen om ‘wat een stel markante koppen!’ tegen te zeggen.

De fotografie is van Tetsuo Nagata.

En tot slot: hoofdrolspeler Dany Boon heeft niet toevallig een Vlaams klinkende achternaam: de man is – zo weten we sinds ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ – een Nordist, en mag in ‘Micmacs’ geregeld enkele worden Vloms brabbelen.

MICMACS A TIRE-LARIGOT
Regie: Jean-Pierre Jeunet
F 2009, 104 min.
Dinsdag 19 januari 2010, 20.30 u.