12/1/2010: DAS WEISSE BAND

das-weisse-band-film-540x304Kort samengevat: Noord-Duitsland, 1913. We bevinden ons in een streng protestants boerendorp, waar enkele notabelen de plak zwaaien: de pastoor, de dokter, de onderwijzer en de baron.

Op een dag wordt de dokter slachtoffer van een merkwaardig ongeval. De eerste van een lange rij vreemde, traumatiserende gebeurtenissen in het dorpje.

Goed om weten: Michael Haneke (‘Funny Games’, ‘Caché’, ‘La Pianiste’…) richt zich in ‘Das Weisse Band’ op de generatie Duitsers die later als volwassenen aan het nazisme

zouden gaan deelnemen, maar toch moeten we zijn film volgens hem breder zien: in sobere maar zeer indringende zwart-witte tableaux-vivants graaft hij naar de wortels van het kwaad en van het radicalisme, dat niet alleen in Duitsland maar overal ter wereld totalitaire regimes, terrorisme en religieus extremisme mogelijk maakt.

Duidelijke antwoorden op de ‘waarom?’-vraag weigert zijn film overigens te geven: ‘De taak van de kunst is om vragen op te roepen, niet ze te beantwoorden,’ aldus Haneke.

Het camerawerk is overigens van Hanekes vaste DOP Christian Berger.

En tot slot: ‘Das Weisse Band’ werd op het jongste festival van Cannes bekroond met de Gouden Palm.

DAS WEISSE BAND
Regie: Michael Haneke
D-A 2009, 144 min.
Dinsdag 12 januari 2010, 20.30 u.