14/12/2010: LIFE DURING WARTIME

life-during-wartime-parkKort samengevat: Hoe zou het eigenlijk zijn met al die mafkezen en dysfunctionele weirdo’s die tien jaar geleden ‘Happiness’ bevolkten, de subversieve cultfilm van Todd Solondz?

Het antwoord ziet u in ‘Life During Wartime’, de vervolgprent die Solondz dit jaar draaide.

Zou het u verbazen als blijkt dat iedereen nog steeds worstelt met vragen over seks, en dat families nog altijd niet blijken te functioneren?

Goed om weten: Voor wie Todd Solondz niet zou kennen: denk aan een inktzwarte versie van de Coen Brothers, of aan een minimalistische versie van Woody Allen.

Solondz maakt namelijk al vijftien jaar lang inktzwarte en politiek volstrekt incorrecte Joodse komedies – zo verslikten de Amerikaanse critici zich in hun cola en popcorn toen Solondz in ‘Happiness’ met pedofiele personages kwam aanzetten.

Ook in ‘Life During Wartime’ portretteert de man weer een wonderlijke bende zotten, outcasts en rare kwieten. En hun kurkdroge, zwarte humor wordt nog eens extra uitvergroot door de bevreemdende minimalistische shots waarin Solondz zijn personages vangt.
Het geweldige camerawerk is overigens van grootmeester Edward Lachman.

En tot slot: de soundtrack is een echt pareltje: een mengeling van jiddische muziek, barok (Händel, Vivaldi…) en pure popsongs (o.a. Beck schreef een prachtnummer).

LIFE DURING WARTIME
Regie: Todd Solondz
USA 2009, 98 min.
Dinsdag 14 december 2010, 20.30 u.

Drie redenen om ‘Life During Wartime’ te bekijken:

Een interview met regisseur Todd Solondz: