7/12/2010: WELCOME

WelcomeLindonFiratKort samengevat: Frankrijk, 2008: na een politieke strijd tussen Engeland en Frankrijk wordt het asielcentrum van Sangatte definitief gesloten.

Alleen blijkt dat de stroom vluchtelingen richting Engeland (waar de asielwetgeving soepeler is) allerminst te stoppen: met alle mogelijke middelen proberen ze hun beloofde land te bereiken.

Zo maakt de in een echtscheiding verwikkelde Fransman Simon kennis met de jonge Koerd Bilal. Simon wordt van zijn sokken geblazen door Bilals vastberadenheid: die blijkt zelfs bereid het Kanaal over te zwemmen om in Londen zijn vriendinnetje te kunnen huwen…┬á

Goed om weten: Philippe Lioret plaatst zich met het sterke ‘Welcome’ helemaal in de traditie van sociaal ge├źngageerde cineasten als Ken Loach of de gebroeders Dardenne: politieke cinema, maar verteld aan de hand van een krachtig, menselijk verhaal.

In de hoofdrollen ziet u de jonge Firat Ayverdi en Vincent Lindon

En tot slot: volgens regisseur Phlippe Lioret is rond Fort Europa net zo’n onmenselijke muur opgetrokken als tussen Amerika en Mexico, zij het een iets minder zichtbare: ‘Onze Mexicaanse grens heeft een naam: Calais en het Kanaal.’

Deze vertoning wordt georganiseerd i.s.m. ACW Mechelen.

WELCOME
Regie: Philippe Lioret
F 2009, 110 min.
Dinsdag 7 december 2010, 20.30 u.