JACKIE (Pablo Larrain)

jackie_22

We hebben nog maar net zijn ‘Neruda’ vertoond, en daar is de Chileen Pablo Larrain alweer met een nieuwe film: ‘Jackie’, zijn biopic over presidentsweduwe Jackie Kennedy, en zijn eerste film in Amerika.

Het resultaat van dat Amerikaanse debuut mag er alvast zijn, want de film is intussen al overladen met prijzen, en hoogstwaarschijnlijk komt daar deze week nog één of meerdere Oscars bij voor hoofdrolspeelster Natalie Portman.

De film is absoluut geen klassieke biopic, maar is daarentegen helemaal opgebouwd rond een interview dat Jackie gaf aan een journalist van Time, één week na de moord op haar man.

Larrain schildert Jackie daarin als een vrouw die – ondanks het gruwelijke drama dat haar net overkomen is – koste wat het kost zelf minutieus de regie wil blijven voeren over het beeld dat van haar en haar echtgenoot naar buiten komt: ze beseft maar al te goed dat wat ze in het exclusieve interview zegt zal bepalen hoe het publiek haar en haar man zich zullen herinneren.
En ze gedraagt zich zelfs tijdens dat privé-gesprek dan ook alsof ze de hele tijd staat te acteren voor een batterij camera’s – wat eigenlijk min of meer ook zo wàs.

Door de verkiezing van Trump kreeg de film meteen ook een andere, onbedoelde lading: meer dan 50 jaar na de feiten is Jackie nog altijd een absoluut icoon van klasse, stijl en tact. Iéts in ons doet vermoeden dat ze dat over een halve eeuw niet van de huidige bewoners van het Witte Huis zullen zeggen.

Maar anderzijds waren JFK en Jackie tegelijk ook de wegbereiders voor politici à la Trump, want zij waren de eersten die het medium televisie perfect wisten te bespelen en uit te buiten.
Sterker nog: Jackie won zelfs een Emmy voor een door miljoen mensen bekeken uitzending waarin ze de kijkers rondleidde in het gerestaureerde en naar haar wens heringerichte Witte Huis.
Tussen haakjes: Larrain vermengde beelden uit die échte reportage met nagespeelde scènes – en u bent een zéér straffe als u kunt herkennen welke beelden echt en welke nagespeeld zijn.

Ook vormelijk is dit absoluut geen dertien-in-een-dozijn biopic: de regie, camerawerk (van Stéphane Fontaine) en vooral het geweldige kleurgebruik blijven lang na het einde van de film op het netvlies plakken.

En dan zwijgen we nog over de zéér bevreemdende maar ronduit fantastische soundtrack van Mica Levi (die eerder ook al geweldig werk leverde voor de klankband van ‘Under The Skin’): die alleen al is de prijs van uw ticket waard.

Geen idee of we gelijk krijgen, maar wij zeggen dus: Oscartime!

JACKIE
Regie: Pablo Larrain
USA 2016, 100 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 28 FEBRUARI 2017 
om 18u30
DINSDAG 28 FEBRUARI 2017 
om 20u30

De pers over ‘Jackie':

‘Larrain bewijst met ‘Jackie’ wederom een van de beste en meest scherpzinnige regisseurs van dit moment te zijn’ (*****) – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_J/14948

‘Een verbluffende weduwe’ (****) – De Morgen
http://www.demorgen.be/film/-jackie-toont-de-vele-gezichten-van-jackie-kennedy-b92ddb47/

‘Fabuleus. Meesterlijk vertolkt door Natalie Portman’ (****) – De Volkskrant
http://www.volkskrant.nl/recensies/-jackie-toont-op-fabuleuze-wijze-hoe-de-werkelijkheid-een-mythe-werd~a4462825/

‘Een bedwelmende biopic met een prima Natalie Portman’ – Focus Knack
http://focus.knack.be/entertainment/film/jackie-op-filmfestival-venetie-een-bedwelmende-biopic-met-een-prima-natalie-portman-als-mevrouw-jfk/article-review-749943.html  

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):