99 HOMES (Ramin Bahrani)

99homes

‘Een thriller met een humanistisch hart’: zo omschrijft regisseur Ramin Bahrani zelf zijn ijzersterke ’99 Homes’, een film die draait rond de financiële crisis van 2007 en 2008, en over de gevolgen daarvan voor de gewone man.

Centraal staat vastgoedagent Rick Carver, een man wiens job erin bestaat namens de banken huizen in beslag te nemen van mensen die hun leningen niet meer kunnen afbetalen. Huilende kinderen, radeloze moeders, dakloze vaders: het laat deze kille, cynische rotzak allemaal volstrekt koud.

Ook de werkloze en gescheiden dakwerker Dennis Nash krijgt op een dag bezoek van Carver, die hem – met een gerechtelijk bevel in de hand en de politie aan zijn zij – exact twee minuten tijd geeft om een paar spullen bijeen te rapen en op te krassen.

Van het ene op het andere moment zijn Nash, zijn inwonende moeder en zijn zoontje dakloos.
Maar gelukkig is Carver wel zo vriendelijk de radeloze Nash een strohalm aan te bieden: voor zijn florissante uitzettingbusiness kan hij altijd nog een extra mannetje voor vuile klusjes gebruiken…

’99 Homes’ is door de verkiezing van Trump en de schijnbaar onstuitbare opmars van het internationale hufterdom helaas een akelig actuele prent: de fenomenale Michael Shannon is ronduit briljant als de harteloze en hufterige huisjesmelker voor wie alleen geld en macht telt, en die mensen als zijn persoonlijk bezit behandelt. En Shannons tegenspelers Andrew Garfield (als Nash) en Laura Dern (zijn moeder) zijn al bijna even straf.

Bovendien bewijst regisseur Bhrani dat hij een sociaal drama kan vertellen zonder één milliseconde belerend, prekerig of pamflettair over te komen: zijn strak geregisserde film raast voorbij als een sneltrein, en de hartverscheurende, wraakroepend onrechtvaardige uitzettingscène van Nash is nu al een klassieker, en op zichzelf al de prijs van uw filmticket waard.

HartbovenHard_KLEUR3-e1410788156744Kijken!

99 HOMES
Regie: Ramin Bahrani
USA 2014, 109 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 6 MAART 2017 
om 20u30 

Een organisatie i.s.m. Hart Boven Hard

De pers over ’99 Homes':
‘Het onrechtvaardigheidsgevoel zal uw borstkas bijna doen ontploffen’ (***1/2)
– Humo
http://www.humo.be/filmreviews/363793/99-homes

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘A gripping economic drama’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2015/sep/27/99-homes-review-ramin-bahrani-andrew-garfield-michael-shannon-laura-dern

‘Rauw en schrijnend’ (***) – De Volkskrant
http://www.volkskrant.nl/recensies/99-homes-is-rauw-en-schrijnend~a4237930/

‘Bahrani weet voelbaar te maken waarom het huidige kapitalistische systeem niet werkt’ (***1/2) – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_cijfer/13061