22/12/2009: TOWELHEAD

towelhead-motherdaughterKort samengevat: de 13-jarige Jasira wordt door haar gekke Amerikaanse moeder naar haar oerconservatieve en stuurse Libanese vader in het puriteinse Texas gestuurd: niet echt de meest geschikte plaats voor een puber die net haar eigen seksualiteit begint te ontdekken.
En die daarbij ook nog eens ontdekt dat ze seks gewoon leuk vindt.

Goed om weten: Regisseur Alan Ball won al een oscar voor zijn scenario van ‘American Beauty’ én een Emmy voor zijn al even uitmuntende tv-serie ‘Six Feet Under’, maar zelfs die status kon niet verhinderen dat zijn ‘Towelhead’ in Amerika bijna twee jaar als ‘onverkoopbaar’ op de plank bleef liggen.

‘Towelhead’ gaat dan ook over twee thema’s waar ze het in middle class-Amerika liever niet openlijk over hebben: seks en racisme – ‘Towelhead’ (vrij vertaald ‘Handdoekenkop’) is het Amerikaanse scheldwoord voor Arabieren.

Gelukkig werd de film via vertoningen op festivals uiteindelijk toch opgepikt en uitgebracht,
want Alan Balls regiedebuut is een gedurfde en ontregelende maar subtiele, uitstekend geacteerde en bijwijlen demonisch grappige prent.

Met behalve Aaron Eckhart en Maria Bello ook glansprestaties van de jonge debutante Summer Bishil (als Jasira) en Peter Macdissi (als haar vader). Absolute aanrader!

En tot slot: Alan Ball baseerde zijn film op de gelijknamige roman van Alicia Erian.

TOWELHEAD
Regie: Alan Ball
USA 2008, 118 min.
Dinsdag 22 december, 20.30 u.