BEAUTIFUL BEINGS (Gudmundur Arnar Gudmundsson)

IBeautiful-Beings-postern het meesterlijke, recht naar het hart grijpende ‘BEAUTIFUL BEINGS’ neemt de IJslandse regisseur Gudmundur Gudmundsson ons mee naar het Reykjavik van halverwege de jaren negentig.

Balli is een verwaarloosde tiener die door zijn slordige uiterlijk en armzalige kleding verschrikkelijk gepest wordt op school.
Wanneer zijn belagers hem op een dag helemaal in elkaar slaan en hij zwaar toegetakeld in de kliniek belandt, haalt hij zelfs de nationale televisie, als onderwerp van een reportage over het uit de hand lopende geweld bij Ijslandse tieners.

Door zijn televisieoptreden trekt hij de aandacht van een groepje van drie, iets oudere jongens: de charismatische Addi is de leider van dat groepje, dat verder bestaat uit meeloper en grappenmaker Siggi, en uit ongeleid projectiel Konni, een constant tikkende en regelmatig ontploffende tijdbom die denkt alles met zijn vuisten te moeten oplossen.

De drie zijn gefascineerd zijn door de rare, rattige Balli, die met zijn drugsverslaafde moeder in een vieze krot blijkt te wonen. Maar aangezien die moeder er amper is en de

jongens er dus volledig hun zin kunnen doen, groeit de krot al snel uit tot een handige uitvalsbasis voor de nieuwe groep gezworen vrienden, die als een roedel wolven aan elkaar klitten: één voor allen, en allen voor één.

Maar wanneer Konni met zijn onberekenbaar, gewelddadig gedrag de anderen alsmaar meer in de problemen brengt, en de intelligente Addi een andere, betere toekomst voor zichzelf ziet, dreigt de groep toch uit elkaar te vallen…

‘BEAUTIFUL BEINGS’ is een schitterend coming of age-drama van vier jonge outsiders die met vallen en opstaan proberen om te gaan met de verwarring, de opwinding en de angsten van de puberteit.

Hun leven is net als deze film een door testosteron voortgestuwde mix van woede, tederheid, teleurstellingen, geweld, wanhoop, liefde, lust en levenspijn, briljant vertolkt door de vier jonge hoofdrolspelers, én magistraal in beeld gebracht door meester-cameraman Sturla Brandt Grovlen (‘Drunk’, ‘The Innocents’…)
Niet te missen!

BEAUTIFUL BEINGS (Orig. titel: Berdreymi)
Regie: Gudmundur Arnar Gudmundsson
IS 2022, 122 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
DINSDAG 7 MAART 2023 om 18u30 
DINSDAG 14 MAART 2023 om 20u30 
MAANDAG 20 MAART 2023 om 18u30 
MAANDAG 3 APRIL 2023 om 20u40 

De pers over ‘BEAUTIFUL BEINGS':
‘In ‘Beautiful Beings’ zie je Ijsland zoals het maar zelden werd vertoond. Een imposant, indrukwekkend tienerdrama.’ (★★★★) – De Volkskrant

‘‘Beautiful Beings’ maakt diepe indruk.’ (★★★★1/2) – Cinemagazine
https://cinemagazine.nl/beautiful-beings-berdreymi-2022-recensie/

‘Een boeiend coming of age-drama met magnifiek spel’ (★★★½) - De Telegraaf

‘Na Guðmundssons droomdebuut ‘Heartstone’ komt hij met deze energieke en knappe opvolger’ (★★★★) – Trouw

”Beautiful Beings’ heeft meer gemeen met een Ken Loach dan met de fijnbesnaarde Noordse melodrama’s die hier meestal in de bioscopen draaien.
Guðmundssons regie is dan weer impressionistischer dan die van zijn Britse collega’s. Het camerawerk is prachtig vloeiend, en het kleurgebruik is op het bedwelmende af.’ (★★★★) – Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/16403

‘Het rauw broertje van ‘Stand By Me” (★★★★) - NRC

‘Ravishing, radiant, beautiful and cruel’
– Variety
https://variety.com/2022/film/reviews/beautiful-beings-review-berdreymi-1235175491/