LA SYNDICALISTE (Jean-Paul Salomé)

La-Syndicaliste_poster

Dat waar gebeurde verhalen vaak een héél stuk onwaarschijnlijker en vergezochter zijn dan verzonnen verhalen wordt alweer bewezen in de uitmuntende politieke thriller ‘LA SYNDICALISTE’.

Een briljant acterende Isabelle Huppert speelt de rol van Maureen Kearney, een vrouw van Ierse afkomst die bij het Franse nucleaire staatsbedrijf Areva begin jaren 2000 opgeklommen was tot dé vakbondsvrouw bij uitstek.

OK, met haar kokette mantelpakjes en lunchmeetings in chique Parijse établissementen is Kearney een beetje een kaviaarsocialiste, maar tegelijk is ze ook een ware powervrouw die keihard de belangen van tienduizenden Areva-werknemers over de hele wereld weet te verdedigen, én die daarvoor de juiste connecties heeft opgebouwd: zowel de nummers van Sarkozy en François Hollande zitten in haar mobieltje, en ze is niet te beroerd die te gebruiken als ze dat nodig acht.

Kearneys verhaal neemt echter een bruuske wending wanneer the powers that be de haar goedgezinde vrouwelijke CEO van Areva op een zijspoor parkeren, en haar vervangen door de politiek gepistoneerde testosteron-brulaap Luc Oursel (een geweldige Yvan Attal, die met zijn woedeuitbarstingen zó lijkt weggelopen te zijn uit het management van Plopsaland, of uit de vriendenkring van Wouter Vandenhaute).

Haar kille relatie met Oursel zorgt ervoor dat Kearney stapje voorstapje meer verstrikt raakt in een machtsstrijd met het Franse – en mannelijke – establishment, zéker wanneer een anonieme informant haar een stapel explosieve documenten over een schimmige, aan alle kanten stinkende nucleaire deal met de Chinezen bezorgt.

Wat begint met anonieme dreigtelefoontjes en onverholen hints ‘er zich niet mee te bemoeien’, mondt uit in een afgrijselijke aanslag bij haar thuis: Kearney wordt door een gemaskerde man mishandeld en aangerand.

Helaas blijkt dat nog maar het begin en het minst straffe van Kearneys nachtmerrie te zijn, want na hun ‘onderzoek’ komt de politie tot de compleet absurde conclusie dat ze alles zelf in scène heeft gezet, en dat ze dus helemaal geen slachtoffer is, maar de dader van haar eigen verkrachting….

‘LA SYNDICALISTE’ is het soort verhaal dat zó onwaarschijnlijk is dat het – indien er niet ‘gebaseerd op ware feiten’ op de aftiteling had gestaan – door iedereen weggelachen zou worden als een véél te vergezochte fantasie.

Ook nu, meer dan 10 jaar na de feiten, zijn vele vragen rond deze zaak nog altijd verre van uitgeklaard, maar regisseur Jean-Pierre Salomé heeft er – met dank aan de fenomenale Isabelle Huppert – wel een zéér meeslepend filmisch eerbetoon aan een uiterst moedige, schandalig behandelde vrouw van gemaakt.

LA SYNDICALISTE
Regie: Jean-Paul Salomé
F 2022, 122 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
DINSDAG 21 MAART 2023 om 20u30
DINSDAG 28 MAART 2023 om 18u30
MAANDAG 3 APRIL 2023 om 18u30 

De pers over ‘LA SYNDICALISTE':
‘Verbijsterend maar wààr.’ - Humo

Bekijk de recensie van Mark Kermode: ‘Very gripping. And Isabelle Huppert is note-perfect.’

‘Regisseur Jean-Paul Salomé liet zich deels inspireren door seventiesklassiekers als ‘All The President’s Men’, maar gaat meer over een vrouw die zich roert in de hoogste kringen van de macht. Met een scherp oog voor ­detail legt de Fransman de verschillen in omgang bloot, terwijl Huppert goed op dreef is als vakbondsvrouw Maureen Kearney: weerbaar en integer.’ – De Standaard

‘Isabelle Huppert shines.’ – Ioncinema
https://www.ioncinema.com/reviews/jean-paul-salome-la-syndicaliste-the-sitting-duck-review

‘Le grand retour de Isabelle Huppert dans un thril­ler poli­tique impres­sion­nant.’ – Exit Mag
https://exitmag.fr/articles/cinema/2023/01/16/la-syndicaliste-grand-retour-de-huppert-dans-un-thriller-politique-impressionnant/

Bekijk hier een interview met Isabelle Huppert en regisseur Jean-Paul Salomé over het personage van Maureen Kearney:

 

‘Un thriller très efficace et passionnant.’ - Cineuropa
https://cineuropa.org/fr/newsdetail/429694/

‘Un thriller brillant, un film passionnant.’ – Sortira Paris
https://www.sortiraparis.com/loisirs/cinema/articles/288000-la-syndicaliste-un-thriller-brillant-avec-isabelle-huppert-avis-et-bande-annonce