ERIKSSON (Johan Van Schaeren)

In de fascinerende docPoster__ERIKSSON‘ERIKSSON’ maken we kennis met het wonderlijke levensverhaal van Karl Eriksson, een gepassioneerd muzikant, fervent wereldreiziger en free spirit, altijd onderweg en onvermoeibaar op zoek.

Voor wie in de jaren ’70 of ’80 opgroeide zal de naam Eriksson zeker nog een stevige bel doen rinkelen: yep, Karl Eriksson is inderdaad de zoon van de toen uiterst beruchte Bert Eriksson, die geregeld het nieuws haalde als de leider van de extreemrechtse, gewelddadige en uiteindelijk als privé-militie verboden VMO (Vlaamse Militanten Orde), én als uitbater van het al even beruchte café Odal, verzamelplaats van alles en iedereen die destijds uiterst rechts en uiterst Vlaams-nationalistisch was.

Maar zoals dat met vaders en hun zonen soms gaat: Karl kiest – aangevuurd door de toen overal in Antwerpen opborrelende tegencultuur – al op zeer jonge leeftijd het compleet tegenovergestelde pad van zijn vader.
Iets wat soms tot surrealistische situaties leidt: terwijl boven in het café zijn vader en zijn kornuiten mee staan te brullen met nazi-marsen, zit Karl – die een bijzonder talent voor de banjo blijkt te hebben – in de kelder onder de zaak muziek te maken met zijn hippievrienden.

De botsingen tussen vader en zoon leiden er echter toe dat Karl op amper 15-jarige leeftijd al het huis ontvlucht: alleen gewapend met een vrije geest en een banjo trekt hij de wijde wereld in, een pad dat hij tot op de dag van vandaag bewandelt.

‘Eriksson’ is echter meer dan alleen maar het persoonlijke verhaal van Karl (en Bert) Eriksson: het is ook het verhaal van het botsen van twee generaties, van vaders en zonen, van het extreemrechtse milieu in Antwerpen én van de flowerpower en de punk in ‘t Stàd.

Kortom: verplicht kijkvoer voor iedereen die in goede muziek, in foute politiek, of in onwaarschijnlijk-maar-waar-gebeurde levensverhalen geïnteresseerd is.

ERIKSSON: Het bijzondere levensverhaal van Karl Eriksson
Regie: Johan Van Schaeren
B 2023, 106 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- DINSDAG 4 APRIL 2023 om 20u30

De pers over ‘ERIKSSON':
‘Je komt niet vaak iemand tegen met een levensverhaal dat zo wonderlijk absurd is dat het bijna ongeloofwaardig wordt.’ – Enola
https://www.enola.be/2023/03/09/het-bijzondere-levensverhaal-van-karl-eriksson/

‘Een verbijsterend levensverhaal’ - GVA
https://www.gva.be/cnt/dmf20230303_97508411

‘Deze documentaire schijnt een licht over een fascinerend leven.’ – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/de-banjovirtuoos-die-zijn-extreemrechts-nest-verliet-om-elke-windstreek-te-verkennen-na-dat-ongeluk-dacht-ik-niets-kan-mij-nog-gebeuren~baeeaf03/