ZAGROS (Sahim Omar Kalifa)

17-1720_coverIn de idyllische Koerdische bergen leeft schapenherder Zagros met zijn dochter en zijn knappe, zelfbewuste vrouw Havin: voor Zagros is hun dorpse leven de hemel op aarde, maar dat ervaart zijn – uit de stad afkomstige – echtgenote anders.

En andersom zorgt haar zelfstandigheid en mondigheid ervoor dat ook zij door de oerconservatieve dorpsbewoners anders bekeken wordt: al snel draait het roddelcircuit op volle toeren, en gaat als een lopend vuurtje rond dat ze Zagros ontrouw zou zijn geweest. Een beschuldiging die neerkomt op excommunicatie (of erger).

Voor Havin staat haar besluit dan ook vast: ze wil weg, en wel zo snel mogelijk. Samen met haar dochter en hun ongeboren kind vlucht ze naar België, terwijl Zagros ervoor kiest bij zijn schapen in zijn geliefde bergen te blijven.

Mechelen_Mondiaal_Logo

Maar algauw slaat bij hem de – bijna paranoïde – twijfel toe: is ze hem écht ontrouw geweest? En wat doet ze in België?
De enige manier om dat uit te zoeken is haar achterna te gaan….

De Leuvense Koerd Sahim Omar Kalifa toonde met kortfilms als
‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’ al heel veel filmisch talent (ze werden allebei geselecteerd voor de Oscarrace, en leverden hem een plaats in de Academy op), en dat grote talent komt ook helemaal tot uiting in deze ‘Zagros’, zijn uitstekende debuutfilm: een verhaal dat de kijker van de eerste tot de laatste seconde bij zijn nekvel grijpt, strak en vaardig geregisseerd, mooi in beeld gebracht door Ruben Impens, uitstekend gecast en met de vinger aan de pols van de tijd.

‘Zagros’ werd dan ook volkomen terecht bekroond als de Beste Film op het jongste Film Fest Gent. Niet te missen!

ZAGROS
Regie: Sahim Omar Kalifa
B-KURD 2017, 102 min.
vaf_logo
Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 19 DECEMBER 2017 om 18u30
DINSDAG 19 DECEMBER 2017 om 20u30

Een vertoning in samenwerking met Mechelen Mondiaal en Amnesty International Mechelen.logo_Music_For_Life

De opbrengst gaat volledig naar Music For Life – Steunpunt Asiel en Migratie vzw.