TOUT S’EST BIEN PASSÉ (François Ozon)

Tout_s_est_Bien_Passe_Poster

De 85-jarige André ontwaakt na een beroerte compleet hulpeloos in een ziekenhuisbed: half verlamd, met een scheve mond, en met één oog halfdicht.

Revalidatie kan wel de ergste kantjes van zijn verlamming afzwakken, en hij heeft bovendien zijn twee liefhebbende dochters om hem bij te staan, maar voor de trotse, zelfbewuste en gepassioneerde man hoeft het allemaal niet meer: wat is het leven nog waard als hij niet zelf meer naar zijn favoriete restaurant kan gaan?
Als hij niet meer met zijn kunstcollectie bezig kan zijn?
Als hij niet meer zelf de regie in handen heeft?

En dus vraagt hij – op zijn eigen, doortastende manier – aan zijn dochter Emmanuèle hem   met nog één zaak te helpen: euthanasie.

Maar die éne vastberaden Ultieme Vraag trekt bij zijn familie een blik met tienduizend andere vragen en problemen open…

‘TOUT S’EST BIEN PASSÉ’ is het nieuwste meesterstukje van François Ozon, waarschijnlijk de enige regisseur ter wereld die rond een thema als euthanasie een film kan maken die zowel zéér grappig als ernstig en levensecht is.

Dat komt vooral omdat hij van de verlamde André (heerlijk vertolkt door André Dussolier) geen meelijwekkende figuur heeft gemaakt, wel integendeel: de man is – zoals ze in Mechelen zeggen – giene gemakkelijke, een koppigaard die niet op de centen moet kijken, die ten allen tijde zijn wil doordrijft, en die de subtiliteit van een pletwals bezit.

Zijn botte, cynische en ongefilterde commentaren (‘Verdomme zeg, wat was jij verschrikkelijk lelijk als kind!’) zorgen voor flink wat komische lucht, en geven aan de topactrices rondom hem de kans om te schitteren in subtiliteit: de fantastische Charlotte Rampling speelt de door Parkinson versteende echtgenote van André, en de oude Fassbinder-muze Hanna Schygulla (‘Lola’, ‘Eva Braun’, ‘Lili Marleen’) excelleert in een bijrol als de constant zalvend pratende maar wel zéér prijzige contactpersoon van de Zwitserse pro-euthanasie-organisatie die kan ‘helpen’.

Maar het is vooral Sophie Marceau die hier een geweldige comeback maakt, na een wel bijzonder bochtige carrière: in de jaren tachtig dé Franse tienerster (‘La Boum’), vervolgens vaste hoofdrolspeelster in de loodzware pschylogische drama’s van haar toenmalige echtgenoot Andrej Zulawski (‘L’Amour Braque’), dan weer Bond-girl, om daarna helemaal weg te deemsteren.

En nu dus helemaal terug met misschien wel de beste vertolking uit haar carrière.

Topfilm van een topregisseur!

TOUT S’EST BIEN PASSÉ
Regie: François Ozon
F 2021

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 16 NOVEMBER
om 20u30
MAANDAG 21 NOVEMBER om 18u30
DINSDAG 23 NOVEMBER om 18u30 

In de pers:

“In Tout s’est bien passé komen de speelse en de ernstige François Ozon samen. De Fransman levert een sterk euthanasiedrama af.” - De Standaard

”Tout s’est bien passé’ is a tender-hearted but cool-headed euthanasia drama. Candid, and often bluntly funny. ‘ – Variety
https://variety.com/2021/film/festivals/everything-went-fine-review-tout-sest-bien-passe-1235013153/

“Mooie vertolkingen en een goede portie ontroering.”  – Humo

“Een no-nonsense familiedrama zonder pathos, waarin mensen gewoon mensen mogen zijn, zelfs in het aanschijn van de dood.” – De Morgen

‘Frank, uncomplicated, elegant simplicity. A loving statement of compassion.’ – The Hollywood Reporter
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-reviews/everything-went-fine-tout-sest-bien-passe-cannes-2021-1234978656/