THE TRAGEDY OF MACBETH (Joel Coen)

Macbeth_poster_2

Voor zijn eerste solofilm koos Joel, de oudste van de twee Coen Brothers, voor de verfilming van Shakespeares ‘THE TRAGEDY OF MACBETH’.

Het resultaat is een visueel verbluffend werkstuk, met in de hoofdrollen het onstuitbare moordkoppel Denzel Washington-Frances McDormand als de Schotse veldheer en zijn bloeddorstige Lady.

Voor wie het verhaal niet zou kennen: alles draait om Macbeth, een Schotse lord die glorieus terugkeer van een slag tegen de Engelsen.
Op die terugweg voorspellen drie heksen hem dat hij op een dag koning van Schotland zal worden. En die voorspelling wordt niet tegengesproken door zijn uitermate ambitieuze vrouw Lady Macbeth, wel integendeel: samen ontpoppen ze zich al moordend en

intrigerend tot het ultieme powerkoppel, een duo dat tot àlles bereid is om de voorspelling te laten uitkomen.

Maar de gevolgen van hun allesverterende, blinde ambitie zijn niet te overzien, en leiden tot bloedbaden, chaos en totale waanzin.

De in verzen getoonzette dialogen vergen de eerste minuten misschien enige aanpassing voor onze hedendaagse oren (en zéker Nederlandse ondertiteling voor wie het oude Engels niet machtig is), maar eens u zich op het ritme van het stuk hebt gezet, is dit anderhalf uur smullen geblazen: Washington en McDormand weven een verstikkend, heerlijk vilein web van intriges en moorden, tot ze compleet omgeven zijn door een berg lijken, en ze alleen nog met de demonen in hun hoofd achterblijven.

Want laat u niks wijsmaken, folks: Shakespeares klassieker is en blijft de originele, ultieme blauwdruk voor elk ander game of thrones dat door generaties schrijvers na hem bedacht is, en een nog altijd actuele psychologische dissectie van menselijke ambitie, verraad en politieke machtsspelletjes.

En dan zwijgen we nog over het visuele aspect van deze ‘Macbeth': met de fantastische, expressionistische noir-beelden van meester-cameraman Bruno Delbonnel (in zijn rijke carrière stond hij o.a. achter de camera voor ‘Amélie Poulain’, en tal van Coen Brothers- en Tim Burton-films) plaatst Coen zijn film in de traditie van eerdere Shakespeare-adaptaties door Orson Welles en Akira Kurosawa (‘Throne of Blood’).

De spaarzame maar fantastische soundtrack is gecomponeerd door die andere briljante Coen-habitué, Carter Burwell.

THE TRAGEDY OF MACBETH
Regie: Joel Coen
USA 2021, 105 min.

Ontdek hier een montage van de mooiste shots uit de film:

Deze film werd door Filmhuis Mechelen vertoond op:
- MAANDAG 21 FEBRUARI 2022 om 20u30
DINSDAG 1 MAART 2022 om 18u30

In de pers:
‘Joel Coen tovert Shakespeares ‘The Tragedy of Macbeth’ om tot uitgepuurde, geabstraheerde cinema.’ (★★★★) – Focus Knack

‘Verpletterend oogstrelende noir-versie van Shakespeares bloederige koningsmoordtragedie.’ (★★★★★) - Filmtotaal

‘Tegelijkertijd uitgebeend en overweldigend, met onberispelijk geluidsontwerp dat de spanning verder en verder opvoert. Maar vooral is de film een koortsachtige ontmanteling van de psyches van de hoofdpersonages, die steeds verder verzanden in hun waanzin.’ – De Filmkrant
https://filmkrant.nl/recensies/the-tragedy-of-macbeth/

‘Compelling and visually brilliant.” (★★★★★) – The Guardian

‘Stark but utterly compelling, this chilling take on Macbeth is a visually stunning tour de force. It’s as good as you’d expect from this cast and crew, which is saying something.’ (★★★★★) - Empire
https://www.empireonline.com/movies/reviews/the-tragedy-of-macbeth/

‘Bloody, Bold and Brilliant’ (★★★★★) - The Times
https://www.thetimes.co.uk/article/the-tragedy-of-macbeth-film-review-b0f0b6vrv