THE IRISHMAN (Martin Scorsese)

Irishman_2

Ja, u kúnt ‘The Irishman’ zien op een computerschermpje via Netflix.

Maar in het Filmhuis kunt hem gelukkig ook zien op de enige plaats waar een epos van grootmeester Martin Scorsese thuishoort: op een filmscherm.

Eigenlijk zouden alleen de woorden ‘Martin’ en ‘Scorsese’ al ruimschoots moeten volstaan om u blindelings een ticket aan te schaffen, maar omdat ook de meest kritische twijfelaars overtuigd moeten worden, gooien we er graag nog drie namen bovenop: Robert De Niro. Al Pacino. Joe Pesci.
Voilà!

Hoezo, nóg niet overtuigd?
Dan helpt niks, vrezen we, maar bon, voor de volledigheid willen we er graag aan toevoegen dat ‘The Irishman’ gebaseerd is op het leven van Frank Sheeran, een veteraan van de tweede wereldoorlog die na zijn periode in het leger  uitgroeide tot de

ultieme hitman van de mafia – en die in die nieuwe job overigens de technieken gebruikte die hij in zijn eerste job geleerd had.
Sheeran infiltreert in de vakbonden, en bouwt zo een nauwe band op met Jimmy Hoffa, de corrupte Amerikaanse vakbondsleider die uitermate berucht was omwille van zijn connecties met de georganiseerde misdaad. Maar wanneer zijn ‘vriend’ Hoffa in 1975

spoorloos verdwijnt (en nooit meer teruggevonden wordt), denken velen in de richting van Sheeran, die ook klusjes opknapt voor de gevreesde Bufalino-clan.

Zowel De Niro (als de op zijn leven terugblikkende Sheeran), Joe Pesci (in de rol van de Siciliaanse mafiabaas Russell Buffalino) als Al Pacino (Jimmy Hoffa) worden door Scorsese tot topprestaties gedreven, en in het indrukwekkende lijstje bijrollen zult u al evenmin sukkelaars zien opduiken: Harvey Keitel! Anna Paquin! Ray Romano! Bobby Cannavale!

De meningen van de enkele gelukzakken die ‘The Irishman’ al mochten zien klinken volstrekt unisono: een fucking meesterwerk, een film van ronduit epische proporties (3,5 voorbijvliegende uren, alstublieft, en geen seconde te lang!) waarmee Scorsese nog eens toont tot wat hij als regisseur allemaal in staat is.

Slechts één raad, dus: naar het Filmhuis. Capisce?

THE IRISHMAN
Regie: Martin Scorsese
USA 2019, 209 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 10 DECEMBER 2019 om 19u30
DONDERDAG 19 DECEMBER 2019 om 19u00
VRIJDAG 20 DECEMBER 2019 om 19u00

In de pers:

‘Een magistraal meesterwerk, uniek in zijn jeugdige melancholie.’ (*****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/irishman

‘De Niro, Al Pacino en Joe Pesci schitteren’ (*****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-niro-al-pacino-en-joe-pesci-schitteren-in-scorseses-nieuwe-gangsterfilm~b0afc876/

‘Martin Scorsese’s finest film for 30 years.’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2019/oct/13/the-irishman-review-martin-scorseses-finest-film-for-30-years

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘Een nieuw meesterwerk’ (****1/2) - Film Vandaag
https://www.filmvandaag.nl/recensies/830-the-irishman

‘As one might expect from a director of such loving precision, ‘The Irishman’ is exquisitely made, every detail carefully considered, every location perfectly picked and with such a gargantuan budget at hand, it feels utterly transporting, a film to be savoured on a big, crisp screen rather than half-watched on a smartphone. The craftsmanship contained here is flawless.’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2019/sep/28/the-irishman-review-scorsese-netflix-de-niro