Classics Restored: LA PISCINE (Jacques Deray)

la_piscine-affiche

In onze Classics Restored-reeks tonen we u piekfijn digitaal gerestaureerde filmklassiekers daar waar ze thuishoren: op het grote witte doek!

Vanavond op het programma: ‘La Piscine’, de klassieke psychologische liefdesthriller van Jacques Deray, met Alain Delon en Romy Schneider op het toppunt van hun kunnen én van hun roem, én met de piepjonge Jane Birkin in haar allereerste Franse rol.

Reclamejongen Jean-Paul (Delon) en Marianne (Schneider) genieten van een vakantie in een luxevilla-met-zwembad nabij Saint-Tropez. De twee zijn dolverliefd, maar de sfeer slaat  om wanneer ze bezoek krijgen van Harry (gespeeld door Maurice Ronet): die is niet alleen een goede vriend van Jean-Paul, maar ook een oude vlam van Marianne. En

bovendien heeft Harry zijn knappe, achttienjarige dochter Pénélope (Birkin) meegebracht, die meteen de aandacht van Jean-Paul trekt.

Twee nieuwe koppels worden gevormd, maar ook dat blijkt een situatie waar niemand zich lekker bij voelt…

‘La Piscine’ dateert uit 1969, het jaar dat door Serge Gainsbourg uitgeroepen werd tot année erotique, en die broeierige sfeer wordt perfect gevat door deze film: de relationele spanningen op en naast de set liepen zowat naadloos in elkaar over, want Delon en Schneider hadden een jarenlange échte relatie achter de rug (Schneider werd overigens pas gecast na lang aandringen van Delon, want de producer kon zich niet voorstellen dat ‘Sissi in badpak’ zou aanslaan bij het publiek).
Gainsbourg van zijn kant werd dan weer uiterst zenuwachtig bij de gedachte dat zijn kersverse vriendin Jane Birkin de hele tijd op de set zou vertoeven met playboys als Delon en Ronet. ‘De eerste die een vinger naar Jane uitsteekt, maak ik kapot!’, had hij gedreigd. Toestanden waar de paparazzi uiteraard volop van smulden, waardoor vooraf al een stevige buzz rond de film werd gecreëerd.

Vijftig jaar na de release is ‘La Piscine’ zowat de ultieme verbeelding van alles wat we ons tegenwoordig bij Franse sixtiescool voorstellen: knappe mannen en stijlvolle, sexy vrouwen die met de Maserati door Saint-Tropez scheuren, en die de rest van hun dagen al flirtend aan de rand van een zwembad doorbrengen, met in de ene hand een Martini en in de andere een Gauloise.

Door de excellente vertolkingen en de zomers slome-lome regie van Jacques Deray groeide ‘La Piscine’ uit tot een enorme hit die miljoenen bezoekers trok, én is dit een film geworden die bij regisseurs een – terecht – mythische status heeft gekregen.

Als u na ‘La Piscine’ zin zou hebben in meer van dattum: check ‘Swimming Pool’ van François Ozon als u een excellente herwerking wil zien.
Of duikel het lichtjes potsierlijke ‘A Bigger Splash’ op (waarschijnlijk de slechtste film waaraan Mathias Schoenaerts en Tilda Swinton ooit meegewerkt hebben) om te zien hoe een remake vooral niét moet.
Maar éérst dus wel het schitterende origineel komen bekijken!

cineaLA PISCINE
Regie: Jacques Deray
F 1969, 122 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 16 DECEMBER 2019 om 20u30.

Een organisatie i.s.m. Cinea.

In de pers:

De anatomie van de film: ‘La Piscine’
https://cinea.be/anatomie-van-de-film/la-piscine-jacques-deray-1969/

‘Een dot van een zomerfilm, die zich het best laat savoureren als ook uw hersens zich door het samengaan van hitte en gekoelde wijn in sluimertoestand bevinden.’ – Humo
https://www.humo.be/tv-tips/32766/film-la-piscine

‘Voormalige partners Delon en Schneider schitteren in dit hoogtepunt van de Franse cinema’ (****) - VPRO Cinema
https://www.vpro.nl/cinema/films/film~427299~la-piscine~.html 

‘A tour de force of sexual longing and controlled suspense.’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2011/sep/29/la-piscine-film-review

‘By leaving it all unsaid, director Jacques Deray teases out the paranoia and builds underlying tension to suffocating levels.’ – AnOtherMag
https://www.anothermag.com/design-living/8889/lessons-we-can-learn-from-la-piscine