7/2/2012: THE ARTIST

the artist 2Kort samengevat: Hollywood, 1927: George Valentin is een ster van de stomme film, maar het geluid is in aantocht, en de man vraagt zich dan ook af hoe het nu verder moet met zijn carrière.

Net op dat moment ontmoet hij de jonge danseres Peppy Miller, een rijzende ster in het wereldje…

Goed om weten: In ‘The Artist’ catapulteert de Franse regisseur Michel Hazanavicius ons terug naar de tijd en de wereld van de stomme film.

Sterker nog: in deze tijden van 3D, special effects en digitale projecties copieerde hij tot in de kleinste details vorm en stijl en van de stomme film, tot het ouderwetse beeldformaat toe.
En wat NOG sterker is: de film oogt desondanks fris, modern en helemaal van nu. Dat is onder andere te danken aan de prima vertolkingen van Jean Dujardin (die zijn personage neerzet alsof hij Rudolf Valentino zelve is) en de excellente Bérénice Bejo.

‘The Artist’ is een heerlijk tijdsdocument, volgestouwd met fijne knipoogjes naar de filmgeschiedenis. Stil genieten!

En tot slot: ‘The Artist’ is een Oscar-kanshebber, en werd in afwachting daarvan alvast bekroond met drié Golden Globes: eentje als beste musical/komedie, eentje voor de Beste Acteur en eentje voor de beste filmscore (gecomponeerd door Ludovic Bource, en uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra).

En o ja: de film werd ook al bekroond met de Palm Dog Award, de prijs voor de beste hondenrol. ook van onzentwege proficiat aan de geweldig acterende terriër Uggy!

THE ARTIST
Regie: Michel Hazanavicius
F 2011,  100 min.
Dinsdag 7 februari, 20.30 u.

De recensie van Mark Kermode (BBC), helemaal in de stijl van de film zelf:

Een interview met Michel Hazanavicius, Jean Dujardin en Bérénice Bejo over ‘The Artist':