THE ARTIST (Michel Hazanavicius)

the artist 2Hollywood, 1927: George Valentin is een ster van de stomme film, maar het geluid is in aantocht, en de man vraagt zich dan ook af hoe het nu verder moet met zijn carrière.

Net op dat moment ontmoet hij de jonge danseres Peppy Miller: een rijzende ster in het wereldje…

In ‘The Artist’ catapulteert de Franse regisseur Michel Hazanavicius ons terug naar de tijd en de wereld van de stomme film. Sterker nog: in deze tijden van 3D, special effects en digitale projecties copieerde hij tot in de kleinste details de vorm en stijl en van de stomme film, tot het ouderwetse beeldformaat toe.
Nu maakt dat op zich natuurlijk geen goede film, maar – en nu komt het écht straffe – dat is ‘The Artist’ wél: deze film is uiterst fris, modern en helemaal van nu. Dat is uiteraard te danken aan Hazanavicius’ prima regie, maar ook aan het uiterst leuke script en de

prima vertolkingen van Jean Dujardin (die zijn personage neerzet alsof hij Rudolf Valentino zelve is) en de excellente Bérénice Bejo.

Het maakt van ‘The Artist’ een heerlijk tijdsdocument, volgestouwd met fijne knipoogjes naar de filmgeschiedenis. Stil genieten!

Nog enkele Award-weetjes: ‘The Artist’ is een Oscar-kanshebber, en werd in afwachting daarvan alvast bekroond met drié Golden Globes: eentje als beste musical/komedie, eentje voor de Beste Acteur en eentje voor de beste filmscore (gecomponeerd door Ludovic Bource, en uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra).

En o ja: de film werd ook al bekroond met de Palm Dog Award, de prijs voor de beste hondenrol.
Ook van onzentwege proficiat aan de geweldig acterende terriër Uggy!

THE ARTIST
Regie: Michel Hazanavicius
F 2011,  100 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 7 FEBRUARI 2012 
om 20u30

De recensie van Mark Kermode (BBC), helemaal in de stijl van de film zelf:

Een interview met Michel Hazanavicius, Jean Dujardin en Bérénice Bejo over ‘The Artist':