DRIVE (Nicolas Winding Refn)

drive_0‘Drive’ – volgens velen dé film van het afgelopen jaar – gaat over een een Hollywood-stuntman die er nog een tweede baantje op na houdt: als de onderwereld ergens een snelle vluchtauto-met-chauffeur nodig heeft, is hij de man die ze inhuren – uiteraard tegen een fikse vergoeding.

Op een dag moet hij echter al zijn kunnen bovenhalen om zijn bloedmooie buurvrouw en haar zoontje te redden…

Ruim zés jaar is er gewerkt aan ‘Drive’, maar het indrukwekkende openingsfragment – een bloedstollende achtervolgingsscène waarin The Driver een kat- en muisspelletje

speelt met de flikken – maakt al meteen duidelijk dat al die inspanningen de moeite waard zijn geweest: dit is een bloedstollende, film noir-achtige thriller waarin de hoofdrolspeler niet alleen naamloos is, maar ook bijna geen woord zegt.

Geen probleem voor Ryan Gosling, die in de traditie van Clint Eastwood (of Alain Delon in ‘Le Samourai’) gewoon op cool en uitstraling acteert, en daar nog mee wegkomt ook.

Humor: regisseur Nicolas Winding Refn heeft naar verluidt zelf geen rijbewijs!

Anderzijds: de naar Amerika uitgeweken Deen kan dan misschien niet met de auto rijden, hij werd op het festival van Cannes wél volstrekt terecht bekroond als de Beste Regisseur.

DRIVE
Regie: Nicolas Winding Refn
USA 2011, 100 min.

Ontdek hier de mooiste shots uit de film:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 14 FEBRUARI 2012 
om 20u30

Ontdek in deze video hoe het knetterende sound design van ‘Drive’ werkt:

En check ook deze edit van ‘Drive’ die de Garo Studios maakte: