15/1/2013: THE ANGELS’ SHARE

The Angels Shate afbeeldingKort samengevat: Voor de rechtbank van Glasgow worden vier “sociale gevallen” veroordeeld tot gemeenschapsdienst.

Hun misdaden?
De ene is op een standbeeld geklommen, een andere had geprobeerd een papegaai te pikken, een derde sukkelde straalbezopen op de treinsporen en de vierde had in een high van coke een voorbijganger in elkaar geramd.

Onder leiding van hun begeleider Harry moeten ze als straf een buurthuis schilderen, maar die vaderlijke Harry heeft nog een ander plannetje: hij denkt de vier nozems stiekem te kunnen inwijden in de wereld van de whiskyproeverij….

Goed om weten: ‘Kes’, ‘Hidden Agenda’, ‘Sweet Sixteen’, ‘Ae Fond Kiss’, ‘Looking for Eric’…: het Filmhuis volgt Ken Loach al héél lang, en dus mocht ook ‘The Angels’ Share’
uiteraard niet op onze affiche ontbreken.

Is ‘The Angels’ Share’ een sociale film? Jazeker.
Een gangsterfilm? Ook!
Een komedie? ‘t Zal wel zijn!
Meer nog: ‘The Angels’ Share’ is zonder enige twijfel de meest vrolijke, komische en optimistische film die Ken Loach ooit gemaakt heeft, en is eigenlijk absoluut niet te missen.

En tot slot: Loach werkte als vanouds alleen maar met niet-professionele acteurs, en haalde daar – evenzeer als vanouds – uitstekende vertolkingen uit. Hoofdacteur Paul Brannigan is overigens écht een ex-junkie en ex-gevangene.

THE ANGELS’ SHARE
Regie: Ken Loach
UK 2012, 105 min.

Dinsdag 15 januari 2013, 20.30 u.