DETACHMENT (Tony Kaye)

Detachment afbeeldingHenry Barthes is een interim-leerkracht die zijn zoveelste tijdelijke opdracht krijgt.

Dit keer is zijn nieuwe werkgever-voor-drie-weken een probleemschool in een buitenwijk van New York.

Henry heeft echter al lang de knop in zijn hoofd omgedraaid: hij doet gewoon zijn troosteloze job, en houdt voor de rest afstand van alles en iedereen.

Tot een ontmoeting met een jong straathoertje zijn leven (en dat van zijn studenten) compleet overhoop haalt…

Regisseur Tony Kaye maakte eerder al indruk met het onthutsende ‘American History X’, en zoekt ook in ‘Detachment’ weer de schaduwkant van America The Beautiful op: dit keer schetst hij een niet echt vrolijk beeld van het leven op de Amerikaanse scholen, met studenten die de oververmoeide leerkrachten gewoon uitschelden, met een directrice die het ook niet meer ziet zitten en met ouders van wie er niet één komt opdagen bij het oudercontact.

Kaye vermengt die rauwe realiteit echter met subtiele, poëtische effecten, wat niet alleen een uitermate bevreemdend effect oplevert maar wat deze film ook tot een absolute must see maakt.

Bovendien bewijst Adrien Brody (‘Midnight in Paris’, ‘The Pianist’…) ook in ‘Detachent’ alweer tot de absolute topacteurs van zijn generatie te behoren, en is de rest van de cast (James Caan! Marcia Gay Harden! Lucy Liu!) eveneens uit de top van het Amerikaanse acteursgild samengesteld.

DETACHMENT
Regie: Tony Kaye
USA 2011, 97min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 8 JANUARI 2013 
om 20u30