Art & Film: SHADOW WORLD (Johan Grimonprez)

Reagan-Gun-Shadow-WorldVoor de vijfde aflevering van onze Art & Film-reeks in samenwerking met de Academie Mechelen hebben we dit keer Johan Grimonprez te gast.

Grimonprez baseerde zijn film op ‘The Shadow World: Inside the Global Arms Trade’, het onthullende boek van Andrew Feinstein.

Wapenhandel is er uiteraard altijd geweest, en corruptie maakt er al meer dan een eeuw onlosmakelijk deel van uit, maar de schaal en de manier waarop de laatste 35 jaar de deals gesloten worden, tart alle verbeelding.

Het kantelpunt bevond zich volgens Weinstein begin jaren tachtig, toen Margaret Thatcher op vraag van de VS gigantische wapendeals afsloot met de Saoedi’s, zodanig dat Israel de Amerikanen niet zou kunnen beschuldigen van heulen met de vijand…

logo-academie-1Sindsdien zijn de Saoedi’s de motor van het duistere zakengeheel waarin vele miljarden (smeer)geld omgaan: 60.000 euro voor een stoet callgirls hier, achttien miljoen dollar smeergeld voor één deal daar en anderhalf miljard voor een prinselijke kickback ginder, het kan allemaal probleemloos in de wondere wereld van de wappenlobbyisten, net zoals wapenleveringen aan regimes die het tuig later tegen je eigen soldaten gebruiken,

Of wat dacht u van politici die zich na hun carrière als ‘vredesgezant’ laten inzetten (maar die in feite als ordinaire wapenhandelaars aan de slag zijn)?
Van ontwikkelingslanden die voor vele miljarden wapens kopen waar ze volstrekt niks mee zijn?
Of van Dick & DonaldCheney  & Rumsfeld – de mannen die zonder te knipogen switchen tussen de Amerikaanse regering en Halliburton, een miljardenbedrijf dat er belang bij heeft dat de wereld in een permanente staat van oorlog verkeert.

De getuigen die Grimonprez voor de camera haalde zijn stuk voor stuk indrukwekkend: Riccardo Privitera, bijvoorbeeld, een (veroordeelde) wapenhandelaar, die zichzelf ongegeneerd presenteert als de de smeerlap die hij is. Of Chris Hedges, de oorlogsjournalist van de New York Times, die op pakkende wijze duidelijk maakt wat op het veld de gevolgen zijn van al die business.

Een bijzonder indrukwekkende maar helaas niet al te opbeurende documentaire.

SHADOW WORLD
Regie: Johan Grimonprez
B 2016, 94 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 24 APRIL 2017
om 20u30

Voorafgaand aan de film verzorgde regisseur Johan Grimonprez een Artist Talk.

Een Art & Film-vertoning in samenwerking met Academie Mechelen.

De pers over ‘Shadow World':

”Shadow World’ is een ferme peer tegen uw appel’ – Humo
http://www.humo.be/tv-en-film/371801/shadow-world-de-schimmige-wereld-van-de-wapenindustrie

‘Verplichte kost’ – Focus Knack
http://focus.knack.be/entertainment/film/johan-grimonprez-de-kunstenaar-die-zich-verdiepte-in-de-shadow-world-van-de-wapenhandel/article-longread-780381.html

‘Smart and hard-hitting’ - Variety
http://variety.com/2016/film/reviews/shadow-world-film-review-1201762486/

Interview bij NOS Nieuwsuur
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2143449-shadow-world-laat-schimmige-wereld-wapenhandel-zien.html

Interview in De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_S/14528