THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI (Juho Kuosmanen)

170209_film_theHappiestDayintheLifeofOlliMaki_4-912x513Zomer 1962: de Finse sportfans zijn door het dolle heen, want voor het eerst in de geschiedenis mag een Fin de ring in voor de wereldtitel boksen.

Die eer is weggelegd voor Olli Mäki, een brave en plichtsbewust na zijn uren trainende plattelandsbakker, die nu plotseling in het middelpunt van de belangstelling komt te staan.
Dat Olli eigenlijk geen enkele kans maakt tegen de zwaar meppende Amerikaanse titelhouder Davey Moore is voor elke objectieve waarnemer duidelijk, maar dat zien zijn strenge, ambitieuze coach, de Finse media en zijn vele compleet doldraaiende fans anders.

De zachtaardige en introverte Olli voelt de druk groeien, en tot overmaat van ramp wordt hij in aanloop naar zijn grote kamp ook nog eens hopeloos verliefd op de mooie Raija…

‘Olli Mäki’ werd in de pers al omschreven als ‘de meest zachtaardige boksfilm aller tijden’ en ‘de anti-Rocky’: u zou kunnen denken dat de clash tussen de vriendelijke Olli en de snoeiharde, agressieve bokswereld zo bedacht is voor het komische effect, maar het grappige is dat deze brave antiheld écht bestaan heeft: regisseur Juho Kuosmanen ontmoette hem in 2011, en ondanks Olli’s vergevorderde Alzheimer, bleken zijn boksverhalen gelukkig nog wél in zijn geheugen te zitten.

De prachtige jaren zestig zwart-witfotografie geeft de film een nostalgische, weemoedige sfeer, die perfect past bij het bitterzoete levensverhaal van Olli (en zijn Raija). Héérlijk filmpje!

THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI
Regie: Juho Kuosmanen
Finland 2016, 93 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 25 APRIL 2017 om 20u30

De pers over ‘Olli Mäki':
‘De acteurs zijn uitmuntend en er is ruim voorzien in kleine, spontane scènes die blij, ontroerd of een tikkeltje weemoedig maken. Heerlijk!’ (****) 
- Bruzz
http://www.bruzz.be/nl/uit/film-happiest-day-life-olli-maki

‘Olli kan zijn innerlijke worsteling lang niet altijd verbergen, en dat valt — net als deze film — alleen maar te prijzen.’ (****) – De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_H/14917

‘A knockout biopic’ – Variety
http://variety.com/2016/film/reviews/the-happiest-day-in-the-life-of-olli-maki-review-1201780102/

”Olli Mäki’ rethinks and revitalises the boxing movie genre. One of the most romantic boxing movies ever made.’ – The Independent
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/the-happiest-day-in-the-life-of-olli-m-ki-boxing-juho-kuosmanen-a7366431.html

‘De liefste boksfilm ooit.’ (****) – Het Parool
http://www.parool.nl/kunst-en-media/the-happiest-day-in-the-life-of-olli-maki~a4459648/