24/4/2017: ART & FILM #5: SHADOW WORLD + Artist Talk JOHAN GRIMONPREZ

Reagan-Gun-Shadow-WorldUurschema:
om 19u00:
Artist Talk Johan Grimonprez

om 20u30:
vertoning ‘Shadow World’

De Artist Talk is gratis voor wie een filmticket koopt (en vice versa)

Academie-studenten kunnen op vertoon van hun kaart binnen aan kortingtarief.

—-

Voor de vijfde aflevering van onze Art & Film-reeks in samenwerking met de Academie Mechelen hebben we dit keer Johan Grimonprez te gast.
Aansluitend op zijn Artist Talk (om 19u00) vertonen we om 20u30 ‘Shadow World’, zijn alom geprezen documentaire over de internationale wapenhandel.

Grimonprez baseerde zijn film op ‘The Shadow World: Inside the Global Arms Trade’, het onthullende boek van Andrew Weinstein.

Wapenhandel is er uiteraard altijd geweest, en corruptie maakt er al meer dan een eeuw onlosmakelijk deel van uit, maar de schaal en de manier waarop de laatste 35 jaar de deals gesloten worden, tart alle verbeelding.
Het kantelpunt bevond zich volgens Weinstein begin jaren tachtig, toen Margaret Thatcher op vraag van de VS gigantische wapendeals afsloot met de Saoedi’s, logo-academie-1zodanig dat Israel de Amerikanen niet zou kunnen beschuldigen van heulen met de vijand…

Sindsdien zijn de Saoedi’s de motor van het duistere zakengeheel waarin vele miljarden (smeer)geld omgaan: 60.000 euro voor callgirls hier, achttien miljoen dollar smeergeld voor één deal daar en anderhalf miljard voor een prinselijke kickback ginder, wapens leveren aan regimes die het later tegen je eigen soldaten gebruiken, het kan allemaal probleemloos in de wondere wereld van de wappenlobbyisten.

Of wat dacht u van politici die zich na hun carrière als ‘vredesgezant’ laten inzetten (maar die in feite als ordinaire wapenhandelaars aan de slag zijn)?
Van ontwikkelingslanden die voor vele miljarden wapens kopen waar ze volstrekt niks mee zijn?
Of van Dick & DonaldCheney  & Rumsfeld – de mannen zonder te knipogen switchen tussen de Amerikaanse regering en Halliburton, een miljardenbedrijf dat er belang bij heeft dat de wereld in een permanente staat van oorlog verkeert.

De getuigen die Grimonprez voor de camera haalde zijn stuk voor stuk indrukwekkend: Riccardo Privitera, bijvoorbeeld, een (veroordeelde) wapenhandelaar, die zichzelf ongegeneerd presenteert als de de smeerlap die hij is. Of Chris Hedges, de oorlogsjournalist van de New York Times, die op pakkende wijze duidelijk maakt wat op het veld de gevolgen zijn van al die business.

Een bijzonder indrukwekkende maar helaas niet al te opbeurende documentaire.

SHADOW WORLD
Regie: Johan Grimonprez
B 2016, 94 min.
Maandag 24 april
Uurschema:
19u00: Artist Talk Johan Grimonprez

20u30: vertoning ‘Shadow World’

 

De pers over ‘Shadow World':

”Shadow World’ is een ferme peer tegen uw appel’ – Humo
http://www.humo.be/tv-en-film/371801/shadow-world-de-schimmige-wereld-van-de-wapenindustrie

‘Verplichte kost’ – Focus Knack
http://focus.knack.be/entertainment/film/johan-grimonprez-de-kunstenaar-die-zich-verdiepte-in-de-shadow-world-van-de-wapenhandel/article-longread-780381.html

‘Smart and hard-hitting’ - Variety
http://variety.com/2016/film/reviews/shadow-world-film-review-1201762486/

Interview bij NOS Nieuwsuur
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2143449-shadow-world-laat-schimmige-wereld-wapenhandel-zien.html

Interview in De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_S/14528