PRISONERS (Denis Villeneuve)

De Québec-Canadees Denis Villeneuve maakte enkele jaren geleden diepe indruk in het Filmhuis met zijn in het Midden-Oosten gesitueerde familiedrama ‘Incendies’.

Dat onmiskenbare talent was blijkbaar ook de Amerikaanse studio’s niet ontgaan: Villeneuve kreeg voor het eerst de kans een film met een groot budget te draaien, en die kans heeft hij meteen met beide handen gegrepen, want zijn ‘Prisoners’ is een bloedstollende, gitzwarte thriller die de kijker van heet eerste tot het laatste beeld in een wurggreep houdt.

En het is een film die dankzij de acteerprestaties van Hugh Jackman, Maria Bello en Jake Gyllenhaal, het magistrale camerawerk van Roger Deakins (de vaste sideman
van de Coen Brothers) en de al even meesterlijke soundtrack van de Ijslander Johan Johansson vér boven het gemiddelde wordt getild.

De plot draait rond de ontvoering van twee meisjes. Het enige spoor leidt de politie naar een zwakbegaafde man in een camper, maar die enige verdachte wordt door gebrek aan bewijs gauw weer vrijgelaten. Waarop Keller, de vader van één van de meisjes, zélf gerechtigheid wil laten geschieden. Met alle gevolgen vandien…

‘Prisoners’ beweegt zich in hetzelfde universum als ‘Se7en’, ‘Zodiac’ en ‘Mystic River’: thrillers-met-een-brein, films die onderweg morele vragen durven te stellen over schuld en boete, over recht en onrecht. Een uitermate beklemmend en duister meesterwerkje.

PRISONERS
Regie: Denis Villeneuve
USA-CDN 2013, 149 min.

Grootmeester Roger Deakins verzorgde zoals gezegd de fotografie. Ontdek de mooiste shots uit de film hier:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 8 APRIL 2014 om 20.30 u

Recensies:
The New York Times:
http://www.nytimes.com/2013/09/20/movies/prisoners-stars-hugh-jackman-and-jake-gyllenhaal.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

VPRO Cinema:
http://www.cinema.nl/films/10614013/prisoners

Total Film:
http://www.totalfilm.com/reviews/cinema/prisoners