NEBRASKA (Alexander Payne)

De hoogebejaarde Woody Grant (magistraal vertolkt door de 77-jarige Bruce Dern) woont in Montana, maar wil naar Nebraska.

Niet zomaar: hij is ervan overtuigd dat hij met een loterij een miljoen dollar gewonnen heeft, en wil het prijzengeld zelf gaan ophalen.

Zijn vrouw en twee zonen proberen hem aan het verstand te brengen dat hij opgelicht wordt, maar Woody is vastbesloten: hij wil en zal naar Nebraska gaan. En dus begint hij samen met zijn jongste zoon aan de lange trip…

Deze nieuwe prent van Alexander Payne (‘About Schmidt’, ‘Sideways’…) doet door het onderwerp, de melancholie en de spaarzaamheid van het verhaal een beetje denken aan ‘The Straight Story’ van David Lynch, maar is veel méér dan een herhalingsoefening.

De fotografie bijvoorbeeld is volstrekt uniek, met passerende Amerikaanse landschappen die in magnifiek zwart-wit gevat worden.
En het scenario van Bob Nelson – een mengeling van bitterzoete nostalgie, weemoed en humor – is al even fraai.

Voor en na deze prachtfilm hebben we nog veel meer Americana in petto: vier jonge Mechelaars komen hun ‘Truth or Consequences’-project voorstellen, genoemd naar het gelijknamige stadje in New Mexico waar ze binnenkort een documentaire gaan draaien.
Bovendien zal de bar van het Cultuurcentrum helemaal aangepast zijn aan de Amerikaanse kleinsteedse sfeer, zowel qua muziek als qua drankjes. Komen!

NEBRASKA
Regie: Alexander Payne
USA 2014, 104 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 15 APRIL 2014 
om 20u30

Recensies:
Humo: 
http://www.humo.be/filmreviews/275068/nebraska

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/nebraska

De Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/wca_digi/film_detail/460/1073682/Nebraska.html

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC) hier: