VIRAMUNDO: A MUSICAL JOURNEY WITH GILBERTO GIL (Pierre-Yves Borgeaud)

De Rode Duivels gaan binnenkort naar Brazilië, maar met ‘Viramundo’ – een heerlijke en warme documentaire over de muzieklegende Gilberto Gil – brengt het Filmhuis Brazilië nu alvast naar België.

Gil (71 ondertussen, maar nog altijd onvermoeibaar bezig) is echter meer dan alléén maar een muzikaal meesterbrein: de man combineert al zijn hele leven muziek met activisme en politiek, en schopte het onder president Lula zelfs tot Minister van Cultuur.

Voor de Franse documentairemaker Pierre-Yves Borgeaud reden genoeg om deze veelzijdige man te volgen op zijn muzikale trip door het zuidelijke halfrond: te beginnen met Gils bezoek aan Australië (waar hij op de luchthaven geestig genoeg  verwelkomd

wordt door Peter Garrett, de zanger van Midnight Oil, die ondertussen ook Minister van Cultuur is), om via een uitgebreide tussenstop in Zuid-Afrika terug in Brazilië te belanden.

Gil gaat er overal op zoek naar de cultuur, muziek en rituelen van de inheemse volkeren, en ondertussen wordt er uiteraard druk en passioneel gemusiceerd onder krasse knarren: de vergelijking met Wim Wenders’ ‘Buena Vista Social Club’ is dan ook nooit ver weg.

Wie de muziek van Gil kent weet dat dit een niet te missen kans is, en wie ze nog niet kent doet er goed aan ze via deze film te ontdekken, want zijn muziek is even erudiet, open en veelzijdig als de man zelf: van bossa nova tot rock, van reggae tot samba, van elektronica tot jazz, van exuberant tot ingetogen en emotioneel.

Tropische aanrader!

VIRAMUNDO: A MUSICAL JOURNEY WITH GILBERTO GIL
Regie: Pierre-Yves Borgeaud
F 2013, 95 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 1 APRIL 2014 
om 20u30

Een vertoning in het kader van het AFRIKA FILMFESTIVAL!

In de pers:
Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/viramundo

Cultuurbewust.nl:
http://www.cultuurbewust.nl/film-77232-filmrecensie-viramundo/

The Guardian:
http://www.theguardian.com/film/2013/jul/28/viramundo-musical-journey-gilberto-gil-review

De Telegraaf:
http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/film/filmrecensies/21827970/__filmrecensie__viramundo__.html