POTICHE (François Ozon)

potiche-10-11-2010-21-gKort samengevat: 1977: in het stadje Sainte-Gudule leidt de rijke Robert Pujol zijn paraplufabriek als een ware tiran.

Ook thuis speelt hij graag de kleine dictator: zijn vrouw Suzanne (een geweldige Cathérine Deneuve), beschouwt hij als niet meer dan fraai levend decorum, van wie vooral verwacht wordt dat ze jaknikkend en minzaam glimlachend door het leven gaat.

Tot op een dag in de fabriek een staking uitbreekt waarbij de arbeiders de gehate Pujol gijzelen. Suzanne besluit de bedrijfsleiding over te nemen, en blijkt dat tot eenieders verbazing uitstekend te doen.

Goed om weten: Alwéér een nieuwe van Ozon in het Filmhuis?
Welja, de man maakt nu eenmaal prima films aan de lopende band, waarom zouden wij die dan niet tonen? Met ‘Potiche’ grijpt hij – na enkele iets ernstiger ogende prenten – terug naar de luchtige en heerlijk theatrale comedystijl van ‘8 Femmes’, en met succes.

Dat is vooral te danken aan de geweldige gekozen cast, waarin de als vanouds uitstekende Deneuve schittert naast Fabrice Luchini (die helemaal loos mag gaan als de kwaadaardige fabrieksbaas) en Jerémie Renier (als hun verwijfde zoontje).
Het fraaie camerawerk is van Ozon-habitué Yorick Le Saux.

En tot slot: als u zich afvraagt waar die potiche uit de titel op slaat: een potiche (letterlijk: een porseleinen vaas) is een levend decorstuk, zo ongeveer de rol die Pujol zijn vrouw toekent.

POTICHE
Regie: François Ozon
F 2010, 101 min.

Bekijk hier de heerlijke titelsequentie, gemaakt door Laurent Brett:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 APRIL 2011 om 20.30 u.

Een interview met regisseur François Ozon over ‘Potiche':