TRUE GRIT (Joel & Ethan Coen)

true-grit-2010-rooster-cogburn-jeff-bridges-billboard-600x300Nadat de 14-jarige Mattie Ross heeft gezien hoe haar vader brutaal vermoord werd door Tom Chaney, besluit ze de moordenaar achterna te gaan.

Om die klus te klaren huurt ze J. ‘Rooster’ Cogburn in: zowat de taaiste US Marshall die er rondloopt, maar tegelijk ook een enorme drinkebroer, en een nog veel grotere luierik.

Bovendien gaat ook nog ene Texas Ranger LaBoeuf (rol van Matt Damon) mee op zoek naar Chaney: LaBoeuf heeft zelf nog een appeltje met de schurk te schillen…

Voor hun nieuwste (en alweer uitmuntende) prent baseerden de Coen Brothers zich op de gelijknamig westernroman van Charles Portis, die in de jaren ’60 ook al eens verfilmd werd, toen met John Wayne de hoofdrol.

Die hoofdrol wordt dit keer met veel verve vertolkt door Jeff Bridges, sinds zijn rol als The Dude in ‘The Big Lebowski’ onlosmakelijk met de broertjes verbonden. Bridges is ronduit geweldig als Rooster Cogburn, maar de show wordt toch gestolen door de veertienjarige debutante Hailee Steinfeld, die een ronduit magistrale Mattie neerzet.

Het meesterlijke camerwerk van dit duistere westernsprookje is van een andere ouwe
getrouwe van de Coen Bros.: Roger Deakins.

Komen kijken, y’all, en vergeet vooral uw Stetson niet.

TRUE GRIT
Regie: Joel & Ethan Coen
USA 2010, 110 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 12 APRIL 2011 om 20u30

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):