12/4/2011: TRUE GRIT

true-grit-2010-rooster-cogburn-jeff-bridges-billboard-600x300Kort samengevat: Nadat de 14-jarige Mattie Ross heeft gezien hoe haar vader vermoord werd door Tom Chaney, besluit ze de moordenaar achterna te gaan.

Daarvoor huurt ze J. ‘Rooster’ Cogburn in: zowat de taaiste US Marshall die er rondloopt, maar tegelijk ook een enorme drinkebroer en een nog grotere luierik.

Bovendien gaat ook nog ene Texas Ranger LaBoeuf (rol van Matt Damon) mee op zoek naar Chaney: LaBoeuf heeft zelf nog een appeltje met de schurk te schillen.

Goed om weten: Voor hun nieuwste (en alweer uitmuntende) prent baseerden de Coen Brothers zich op de gelijknamig westernroman van Charles Portis, die in de jaren ’60 ook al eens verfilmd werd, toen met John Wayne de hoofdrol.

Die hoofdrol wordt dit keer met veel verve vertolkt door Jeff Bridges, sinds zijn rol als The Dude in ‘The Big Lebowski’ onlosmakelijk met de broertjes verbonden.
Het meesterlijke camerwerk van dit duistere westernsprookje is van een andere ouwe getrouwe van de Coen Bros.: Roger Deakins.

En tot slot: Bridges is geweldig als Rooster Cogburn, maar de show wordt toch gestolen door de veertienjarige debutante Hailee Steinfeld, die een ronduit magistrale Mattie neerzet.
Komen kijken, en vergeet vooral uw Stetson niet.

TRUE GRIT
Regie: Joel & Ethan Coen
USA 2010, 110 min.
Dinsdag 12 april, 20.30 u.

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):