MEMORIA (Apichatpong Weerasethakul)

Memoria_poster

Elf jaar na zijn Gouden Palm-winnaar ‘Uncle Boonmee’ werd de Thaise regisseur met de tongbrekende naam Apichatpong Weerasethakul (zijn vrienden noemen hem wijselijk gewoon Joe) opnieuw overladen met prijzen, awards en vijfsterrenrecensies, dit keer voor het unieke ‘MEMORIA’.

In ‘Memoria’ speelt Tilda Swinton – eigenlijk altijd een garantie op kwaliteit – Jessica, een plantkundige die naar Colombia trekt om in Bogota haar zieke zuster te gaan bezoeken.

Maar ook met Jessica zelf zit het medisch niet goed: ze wordt geplaagd door een intens, niet aflatend geluid in haar hoofd dat ze omschrijft als “een betonnen sloopkogel die onder water tegen een metalen muur botst”. Een situatie die het haar zo goed als onmogelijk maakt te slapen.

Omdat de oorsprong van het probleem ook voor de medici onduidelijk is, wordt het geluid een ware obsessie voor Jessica. Ze trekt de Colombiaanse jungle in, op zoek naar antwoorden, en vooral naar rust in haar hoofd…

Verwacht in ‘Memoria’ vooral géén klassiek rechtlijnig verhaal: Weerasethakuls cinema heeft meer gemeen met poëzie dan met de roman, meer met meditatie dan met rationaliteit, meer met mijmering en dromen dan met feiten en actie.

‘Memoria’ is een hypnotische, bezwerende ervaring die lijnrecht ingaat tegen de luidruchtige, flashy en opgefokte norm van de hedendaagse cinema.
Zet uw smartphone af, check Instagram even twee uur niét, en weet dat u die schoenen ook morgen nog wel kunt kopen in die webwinkel: laat u voor één keer meedrijven op een ander ritme, en kom misschien als een ander mens terug de cinemazaal uit.

Bekroond met de Juryprijs van het Festival van Cannes.
Colombiaanse inzending voor de Oscars.

MEMORIA
Regie: Apichatpong Weerasethakul
COL 2021, 136 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- MAANDAG 7 FEBRUARI 2022 om 20u30 
- MAANDAG 7 MAART 2022 om 20u30 

De vertoning van 7 maart vond plaats in het kader van Film & Stilte, het filmluik van het themajaar ZINDERENDE STILTE.

In samenwerking met Academie Mechelen.ACADEMIE_logo_blauw_lang

 

Met deMechelen_Feest_CMYK_BLACKlogo_Nationale_Loterij steun van Mechelen Feest en de Nationale Loterij.

 

In de pers:
“Wie heeft er nog mindfulness nodig als je ook gewoon naar ‘Memoria’ kunt kijken?” (★★★★) - Humo
https://www.humo.be/tv/wie-heeft-er-nog-mindfulness-nodig-als-je-ook-gewoon-naar-memoria-kunt-kijken~b460c38f/

“Een bezwerend kunstwerk van de Thaise tovenaar.” (★★★★) – De Standaard

“‘Memoria’ is een mysterieuze mijmering over (én een medicijn tegen) de jachtigheid van ons bestaan. Cinema als meditatie.” (★★★★) – De Morgen

“Een straf staaltje slow cinema dat betovert en intrigeert, ook al geeft het nooit zijn geheimen prijs, zelfs niet in de exuberante climax.” (★★★★) – Focus Knack

“Apichatpong Weerasethakul and Tilda Swinton make a dream team.” (★★★★★) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2021/jul/15/memoria-review-apichatpong-weerasethakul-tilda-swinton

Een prima interview met Apichatpong Weerasethakul: