OUISTREHAM (Emmanuel Carrère)

Ouistreham_poster

Marianne Winckler (uitmuntend vertolkt door de altijd voor topkwaliteit garant staande Juliette Binoche) is een schrijfster die aan een nieuw boek over sociale uitsluiting werkt.

Omdat ze niet als een buitenstaander wil schrijven over armoede, maar zélf wil ondervinden wat armoede is, besluit ze zich helemaal te laten onderdompelen in de wereld van het schoonmaakpersoneel.

Incognito biedt ze zich in het havenstadje Ouistreham aan bij het arbeidsbureau, om er als een ‘pas gescheiden huisvrouw zonder werkervaring’ te solliciteren voor de meest luizige jobs: wat volgt is een parcours van het ene onderbetaalde rotklusje naar het andere – toiletten kuisen, kantoren poetsen, of nacht na nacht in een race tegen de klok de puinzooi opruimen die op een ferry achtergelaten wordt.

De poetsploegen waarin ze terecht komt worden zo goed als onzichtbaar gehouden voor de rest van de maatschappij (ze werken op uren dat de anderen naar huis zijn, of worden via een aparte ingang binnen- en buitengeloodst op de ferry), en bovendien botst

Marianne op de (vele) praktische beperkingen die het uitermate karige loon en dito werkomstandigheden met zich meebrengen. Yep, mensen die hun behoefte doen zonder nadien het toilet door te trekken bestààn, en iémand moet dat dan de volgende ochtend opkuisen.

Maar tegelijk heerst er bij de ploegen een grote solidariteit en een onderling wij-tegen-de-rest-vertrouwen, wat al snel uitmondt in enkele onderlinge vriendschappen met collega’s.

Alleen schendt Marianne natuurlijk zélf hun vriendschap en vertrouwen compleet door aan niemand te zeggen dat ze als een soort incognito bourgeois-ramptoerist hun wel en wee gaat gebruiken in een boek.
Wat als haar geheim ontdekt wordt? En hoe fair is het dat zij na afloop van haar undercover-tijd op een vangnet kan terugvallen, een luxe waarover het echte poetspersoneel niet beschikt…

Regisseur Emmanuel Carrère castte voor ‘Ouistreham’ naast Binoche alleen maar niet-professionele acteurs, en die techniek werpt méér dan zijn vruchten af: de film komt bijzonder authentiek over, en trekt de kijker helemaal mee in het bijna thriller-achtig opgebouwde verhaal.
Bovendien blijkt er flink wat onontgonnen aceertalent tussen het poetspersoneel te zitten: vooral de uitstekende Hélène Lambert weet zich als debutante probleemloos staande te houden naast de (alweer) grootse Binoche.

Komen kijken!
En gelieve de zaal en de toiletten na afloop netjes achter te laten.

Voor wie het echte verhaal wil nalezen: ‘Ouistreham’ is gebaseerd op de bestseller ‘Le Quai de Ouistreham’ van de Franse journaliste Florence Aubenas.

OUISTREHAM
Regie: Emmanuel Carrère
F 2021, 104 min.
Frans gesproken, NL ondertiteld

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- MAANDAG 21 FEBRUARI 2022 om 18u30
– MAANDAG 28 FEBRUARI 2022 
om 20u30
- MAANDAG 7 MAART 2022 om 18u30 

In de pers:
‘Emmannuel Carrère weeft dankzij zijn visuele gave en het talent van Binoche een warme sociale kroniek.’ (★★★★) – Metro
https://nl.metrotime.be/lifestyle/movies-emmanuel-carrere

‘Binoche blinkt zoals gewoonlijk uit in een subtiele kracht, Hélène Lambert is een wervelwind van een ontdekking en de slotscène beklijft.’ - De Morgen

‘D’une justesse remarquable’ (★★★★) - Focus Knack/Le Vif

‘Hilarious and emotionally devastating, this tale of a journalist masquerading as a cleaner is unforgettable.’ (★★★★★) – London Evening Standard
https://www.standard.co.uk/culture/film/cannes-film-festival-2021-between-two-worlds-film-review-b944507.html

‘Juliette Binoche strikes a nerve’ (★★★★) - Time Out
https://www.timeout.com/movies/between-two-worlds-2021

Een interview met Juliette Binoche over de film:


‘Binoche krijgt uitstekend weerwerk van de veelal niet-professionele actrices.’
– De Tijd

‘Binoche is ideal in the lead role, and Hélène Lambert is formidable as Christèle, a single mother. The film finds an infectious joy in the bonds between its working class characters — even if one of them is an imposter.’ – Deadline
https://deadline.com/2021/07/cannes-review-between-two-worlds-directors-fortnight-juliette-binoche-1234787345/